Uitslag EK 2016: Spanje – Tsjechië – 1-0. Regerend kampioen Spanje is Euro 2016 begonnen met een 1-0 zegen op Tsjechië. Gerard Pique zorgde in de 87e minuut met een kopbal voor de bevrijdende treffer. In blessuretijd ontsnapte La Furia Roja aan de gelijkmaker.

In de eerste helft ontstond er een vertrouw beeld: Spanje dat op modaal tempo tiki-taka speelt en het balbezit opvoert tot ver boven de zestig procent. De Tsjechen konden of wilden niet meer dan toekijken hoe de Spanjaarden geduldig hun breiwerkjes voltooiden. Maar een oud euvel van de EK-kampioen van 2008 en 2012 trad weer op. Al dat balbezit leidde tot te weinig gevaar.

Een voordeel van Spanjes manier van spelen is dat hun keeper ook zelden hoeft op te treden. Inmiddels is het land al dik zestien uur achter elkaar niet meer gepasseerd op een Europees kampioenschap voetbal. En in de eerste helft kwam die status geen enkel moment in gevaar.

Na rust veranderde dat. De nauwkeurigheid was er een beetje uit bij de Spaanse passjes en de Tsjechen durfden voorzichtig wat tegenaanvallen op de mat te leggen. Na een uur klutste de bal bijna in het Spaanse goal na een vrije trap van Ladislav krejci en even later moest Cesc Fabregas de bal van de doellijn schrapen.

Zoals zo vaak brak Andres Iniesta de wedstrijd open. De man die Oranje velde tijdens de WK-finale in 2010, bediende verdediger Pique (zijn maatje bij FC Barcelona) op maat. Pique sprong machtig de lucht in en gaf zijn hoofd een knik: 1-0. Diep in blessuretijd moest de Spaanse keeper De Gea zijn laatste redding verrichten, waarna de buit binnen was.

Speelschema EK 2016 vandaag.

18.00 uur Ierland – Zweden
21.00 uur België – Italië