Uitslag EK 2016: Rusland – Slowakije – 1-2. Het EK voetbal in Frankrijk is woensdag begonnen aan de tweede speelronde van de groepsfase. Slowakije heeft drie punten overgehouden aan de match tegen Rusland: 2-1. Grote kansen waren schaars, maar de Slowaken toonden zich net wat efficiënter.

Rusland – Slowakije: Slowakije pakt drie punten

Beide ploegen begonnen aan het duel in de wetenschap dat er drie punten nodig zijn. Rusland had gelijkgespeeld tegen Engeland, terwijl de Slowaken onderuit gingen tegen Wales. Rusland bouwde meer balbezit op met zijn ploeg van mannen die louter bestaat uit voetballers uit de nationale competitie. De Slowaken herbergen in Europa wat bekendere spelers, met als ster Marek Hamsik van Napoli, die een van de beste seizoenen uit zijn carriere beleeft.

Veel goals vallen er tot nu toe niet op Euro 2016, maar een groot deel is wel van grote schoonheid. Menig speler heeft tegenwoordig een briljante traptechniek, waaronder ook Vladimir Weiss. Hij promoveerde in de 32e minuut een assist van Hamsik tot de openingstreffer. Het was koddig om te zien hoe Weiss met een eenvoudige kapbeweging de Russen Berezutski en Smolnikov het bos in stuurde. Ze renden blind rechtdoor, waarna Weiss de hoeken voor het uitzoeken had.

Prachtige goal Hamsik tegen Rusland

Dat surplus aan techniek versus de toch wat ouderwets dravende Russen zorgde ook voor de tweede goal. Kort voor rust kreeg Hamsik de bal op de linkerflank, waarna hij vanaf de rand van het strafschopgebied wat ruimte ontwaarde, ook kort naar binnen kapte en met een beheerste poeier de bal op de binnenkant van de paal mikte. Met een heerlijk plopgeluid knalde het speeltuig in het netje aan de andere kant.

Rusland probeerde het daarna nog wel en kwam via Denis Glushakov in de 80e minuut op 1-2. Daarna kopte hij nog naast en miste ook Oleg Shatov het doel. Om 18:00 uur komen Roemenië en Zwitserland op het veld.