Uitslag EK 2016: Portugal – IJsland – 0-2. IJsland heeft een punt overgehouden aan de confrontatie met Portugal. In Saint-Etienne werd het 1-1 door goals van Nani en Birkir Bjarnason. De eindstand stond na 50 minuten al op het scorebord. Cristiano Ronaldo mocht in de slotminuut nog twee vrije trappen nemen, maar de IJslanders hielden in hun eerste EK-wedstrijd ooit stand.

IJslanders houdt zich knap staande tegen Portugal

Portugal maakte na een half uur de 1-0 via Nani, die na een flitsende aanval over rechts vanaf dichtbij de bal in de korte hoek mikte. De IJslandse defensie greep simpelweg niet accuraat genoeg in, zo uit organisatie gespeeld waren de vikingen door de Portugese acceleratie. Vijf minuten na rust werd de gelijkmaker gescoord door Birkir Bjarnason. Hij volleerde de voorzet van Johánn Berg Gudmundsson binnen. Het was iets minder fraai dan de volley van Pelle tegen België, maar zeker ook een kunststukje.

Portugal onstuimig, IJsland op juiste momenten gevaarlijk

Was IJsland inderdaad gelijkwaardig aan Portugal, dat deze eeuw al de finale en twee halve finales op het EK speelde? Nee, zeker niet. De cijfers spreken boekdelen: Portugal had 71 procent balbezit, vuurde 24 schoten af en dwong de keeper van IJsland tot vier reddingen. IJsland beperkte zich tot vier knallen, maar wel alle vier tussen de palen gericht. Met andere woorden, de Portugezen waren wat onstuimig en losten een schot zodra het maar kon, daar waar de IJslanders het juiste moment afwachtten en dan ook echt razend gevaarlijk waren.

Ook de statistieken omtrent de zuiverheid van de passing schetsen de verschillen in speelwijze. Bij Portugal kwam liefst 89 procent aan. Dat is een ongekend hoge score, die er ook wel weer op wijst, dat te vaak een risicoloze pass werd verstuurd. Te vaak breed, te weinig de diepte in. Bij IJsland was slechts 58 procent van de passes zuiver en dan werd er ook nog eens bijna drie keer minder vaak een pass gegeven.