Uitslag EK 2016: Polen – Zwitserland – 1-1. Polen heeft ten koste van Zwitserland de kwartfinale van Euro 2016 bereikt. Niet eerder reikte het land zo ver op een EK. De mijlpaal werd bereikt na een 1-1 gelijkspel, waarna er geen goals meer vielen in de verlenging en de strafschoppenserie werd afgesloten met 5-4.

Wed op het EK bij 888sport

Polen – Zwitserland

De landen schotelden de toeschouwers een aantrekkelijke partij voor, wat meer open ook dan op basis van de groepsfase verwacht kon worden. De toon werd in de openingsminuut gezet. Johan Djourou van Zwitserland was nog niet bij de les en gaf Robert Lewandowski een joekel van een kans. De Poolse topschutter vertoont in Frankrijk echter nog geen optimale scherpte en liet ook dit buitenkansje liggen. Ook Ajacied Arek Milik wist daarna in de rebound niet de touwen te raken.

Een minuut of zes voor rust opende Polen alsnog de score. Kamil Grosicki, een van de sterkere Polen, wriemelde zich naar voren en legde af op Jakub Blaszczykowski. Hij ramde de bal zonder genade langs de Zwitserse keeper Sommer.

Na rust kantelde het spelbeeld, nam Zwitserland meer initiatief en toonden ze hun technische vermogens. Die logen er niet om. De Zwitsers bleken veel attractiever te kunnen spelen dan ze al jaren laten zien en verzuimde zich te belonen. Xherdan Shaqiri, Ricardo Rodriguez en Haris Seferovic (lat) waren net wat te slordig.

Wereldgoal Shaqiri

In de 82e minuut werd Zwitserland beloond voor de aanvalsgolven. Shaqiri ving een afvallende bal op en haalde een circustruc uit: de speler van Stoke voerde een perfecte omhaal uit, waarna de bal via de paal erin verdween.
Het momentum lag bij Zwitserland, maar op het tandvlees sleepten de fysiek ook mindere Polen er penalty’s uit. Negen van de tien gingen er in, alleen e Granit Xhaka miste.

Programma EK voetbal 2016 vandaag

15.00 Zwitserland – Polen 1-1
18.00 Wales – Noord-Ierland
21.00 Kroatië – Portugal