Uitslag EK 2016: Oekraïne – Noord Ierland. Hoezo is Noord-Ierland kanonnenvoer en toernooivulling? De zogenaamde zwakkebroeder van Euro 2016 heeft donderdagavond Oekraïne een kopje kleiner gemaakt: 0-2. De Oostblokkers zijn nu wel zo goed als klaar, terwijl voor de debutant de volgende ronde lonkt.

Wat Wales eerder op de dag niet klaarspeelde tegen Engeland, daar is Noord-Ierland dus wel in geslaagd. Het kleine land, met nog geen twee miljoen inwoners, had zijn les geleerd van de kansloze partij tegen Polen. In die match toonden de Noord-Ieren geen enkel geloof in de eigen offensieve kunde en werd de bal zelden tot nooit op de vijandelijke helft aangeraakt.

Tegen Oekraïne, dat na de 2-0 nederlaag tegen wereldkampioen Duitsland ook knokte voor overleving, stroopte Noord-Ierland de mouwen op. Niet alleen werd er achterin fel strijd geleverd, nu durfde de ploeg ook meer mannen vooruit te sturen. Vooral via de linkerflank, waar Norwood, Dallas, Evans en McAuley het verschil wisten te maken.

In de eerste helft leidden de goede intenties nog niet tot verheffend vermaak. Maar de tweede helft was nog maar vier minuten bezig, toen een vrije trap van Norwood op het hoofd belandde van McAuley. En het moet gezegd worden: de verdediger van West Brom knikte hem zeer capabel binnen.

De Oekraïners misten de brille die ze wel tegen Duitsland hadden getoond. De gelijkmaker had best kunnen vallen, maar dat Niall McGinn diep in blessuretijd de beslissende goal leverde, was uiteindelijk toch gerechtvaardigd. Noord-Ierland schoot zeven keer op goal, de opponent vier keer.

Om 21:00 uur start de burenruzie tussen Duitsland tegen Polen.