Uitslag EK 2016: Italië – Ierland – 0-1. Ierland heeft op Euro 2016 het te rigide rotatiebeleid van Italië afgestraft met een 0-1 zege. Door die verrassende uitslag gaat het land van Saint Patrick als een van de beste nummers drie door naar de knock-out fase.

Veel wissels bij Italië

Bondscoach Antionio Conte zal zich ten overstaan van de Italiaanse pers hardnekkig blijven verdedigen. Maar waren acht wissels ten opzichte van de vorige wedstrijd nou echt nodig? Italië was al geplaatst voor de volgende ronde, dat wel, maar een ploeg moet toch ook zijn ritme bewaken en samen groeien.

De Azzurri waren tegen België (2-0) en Zweden (1-0) al lekker laid back en afwachtend aan het voetballen. Tegen Ierland was er nog minder aanvalslust. De Ierse boys toonden juist veel inzet, kregen in de persoonlijke duels weinig tegenstand en begonnen te beseffen dat het EK-avontuur nog niet klaar hoefde te zijn.

Strafschop voor Ierland

Vlak voor rust had Ierland een strafschop moeten krijgen, nadat James McClean tegen de vlakte was gewerkt. Na rust ontsnapte Ierland juist aan een achterstand, toen Lorenzo Insigne de paal raakte. Wes Hoolahan kwam er in voor James McCarthy en hij zou het verschil maken. Eerst miste hij een kolossale kans, daarna gaf hij in de 85e minuut een scherpe hoge bal richting Robbie Brady. Hij zette zijn hoofd er tegen: 0-1.

Italië zal zich maandag moeten oprichten tegen titelhouder Spanje. Ierland treft zaterdag het gastland Frankrijk.
Euro 2016 neemt nu twee rustdagen.