Uitslag EK 2016: IJsland – Oostenrijk – 2-1. IJsland heeft zijn derde groepswedstrijd gewonnen en eindigt na de 2-1 op Oostenrijk als tweede in groep F. Het Alpenland druipt af met een luttel puntje en zal zich af moeten vragen hoe de kwalificatie zo briljant kon zijn en de eindronde zo’n flater.

Verhoogde odds – België wint @8.00 888sport

IJsland blijft verrassen

IJsland is een van de debutanten op het EK. Maar de IJslanders presenteren zich bepaald niet als toeristen of verwonderde groentjes. Het is een selectie van forse kerels met enorm loopvermogen, die aan een halve kans genoeg hebben om te scoren. Ze wachten namelijk geduldig op die halve kans en slaan toe als de tegenstander door een fout te veel ruimte open laat.

Dit recept was ook tegen Oostenrijk succesvol. Al voegde IJsland, dat Oranje achter zich liet in zijn kwalificatiegroep, ook een paar afstandsschoten toe aan de mix. Zo maakte Johann Berg Gudmundsson al vroeg bijna de 1-0. In de twaalfde minuut ging het bijna aan de andere kant mis, maar een schot van Marko Arnautovic werd nog net met een sliding gered door Hannes Halldórsson.

In de 18e minuut was het wel raak en het gebeurde op een manier die het IJslandse spel typeert. Een uitgooi werd verlengd, Jón Dadi Bödvarsson ving de bal vanaf de penaltystip op, liet hem even van zijn voet af rollen en gleed hem in de linkerhoek: 1-0. Lange halen, snel thuis: voetbal hoeft niet zo complex te zijn.

Oostenrijk mist penalty

Iets voor rust miste Oostenrijk een strafschop. David Alaba was verantwoordelijk, ondanks zijn schoentjes met de tekst dat Jezus hem kracht geeft. Daarna was het verdedigen geblazen voor IJsland, wat ze goed af ging, tot Alessandro Schöpf na een uur met een kapbeweging ze te slim af was.

Oostenrijk bleef pompen en stuurde steeds meer man vooruit. IJsland kon kinderlijk eenvoudig de winnende 2-1 maken, toen alle Oostenrijker op de andere helft stonden. Arnór Ingvi Traustason was de gelukkige.
Euro 2016 gaat om 21:00 uur door met Zweden tegen België en Italië tegen Ierland.

Speelschema EK 2016 vandaag

21.00 Zweden – België
21.00 Italië – Ierland