Uitslag EK 2016: Frankrijk – Albanië – 2-0. Door een kopbal van Antoine Griezmann in de 89e minuut heeft Frankrijk toch Albanië op de knieën gekregen. Diep in blessuretijd voegde Dimitri Payet via een counter daar de keiharde 2-0 aan toe. Voor de Albaniërs wordt het zeer lastig om nog de volgende ronde te bereiken. Frankrijk heeft zes punten en eindigt sowieso bij de eerste twee van Groep A.

Gretig Albanië houdt lang stand tegen Frankrijk

Dat de zogeheten grote voetballanden soms worstelen tegen de kleintjes is een bekend gegeven. Vaak domineren die groten dan wel, omsingelen ze de zestien meter, zijn ze net wat te slordig in de afronding. Maar woensdag leverde het Velodrome in Marseille toch een ander, ontluisterend beeld op. Frankrijk was simpelweg onmachtig en Albanië was in de duels de gretigste.

Op een kopbal van Olivier Giroud in de derde minuut na, werd de underdog niet in verlegenheid gebracht. Het was geen beste beurt voor bondscoach Didier Deschamps, die de vedettes Antoine Griezmann en Paul Pogba op de bank had geposteerd. Het zal de sfeer in het altijd licht ontvlambare Franse kamp niet ten goede komen. In de rust werden ze al de wei ingestuurd, waarmee Deschamps zijn ongelijk moest slikken.

Twee Franse doelpunten in slotfase Frankrijk – Albanië

Na de hervatting namen Les Blues het vijandelijke goal vaker onder vuur. Althans: dat werd geprobeerd, maar het gebeurde zeer onzuiver. Tot de 89e minuut waren er zelfs aan beide kanten nul schoten daadwerkelijk op goal gelost.
Maar het is lastig om non-stop zo ultra-geconcentreerd en compact te blijven verdedigen. Adil Rami kreeg net te veel ruimte om een voorzet te lanceren, swingde de bal richting doel en zag hoe Griezmann zijn superieure koptechniek demonstreerde.

Het was daarna geen verrassing dat het plots erg ongeorganiseerde Albanië vervolgens ook nog in het countermes liep. Payet was het eindstation van een snelle uitbraak.