Uitslag EK 2016: Engeland – IJsland. IJsland is doorgedrongen tot de kwartfinales van Euro 2016 na de sensationele 1-2 overwinning op Engeland. Alle goals vielen in de eerste achttien minuten, waarna de IJslanders opvallend makkelijk bleven leunen op hun robuuste verdediging.

Euro 2016: IJsland choqueert Engeland en wint met 1-2

Engeland begon aan het EK in Frankrijk met een perfecte kwalificatiereeks achter de rug, waarin alle tien duels werden gewonnen. Wat IJsland presteerde in zijn kwalificatiegroep weten wij Oranjeliefhebbers nog maar al te goed. Aanvankelijk leek Engeland af te stevenen op succes. In de vierde minuut handelde keeper Hannes Halldorsson te ruw jegens Raheem Sterling, waarna captain Wayne Rooney de strafschop keurig binnen werkte: 1-0.

Wed op het EK 2016 bij 888sport

IJsland scoort uit ingooi

Normaal gezien had Engeland vanaf dat moment gaten kunnen vinden in de IJslandse linies, want bij achterstand moest het land natuurlijk wat meer risico’s gaan nemen. Het liep heel anders. Al twee minuten later was het 1-1. En de Engelsen zullen zich voor de kop slaan, want de truc die IJsland gebruikte, hadden ze ook al in de groepsfase vertoond: doorkoppen uit een uitgooi en van de niet-parate tegenstanders profiteren. Ragnar Sigurdsson kon uithalen: 1-1.

En weer twaalf minuten daarna was het zelfs 1-2, door oud-Ajacied Kolbein Sigthorsson. Zowaar vertoonde IJsland behendig combinatiespel, waarna Sigthorsson aan de rand van de zestien meter een gaatje zocht en de bal in de verre hoek schoof.

James Vardy te laat

Harry Kane was in de 29e minuut nabij de 2-2 met een volley, maar van grote Engelse druk was eigenlijk de hele wedstrijd geen sprake. Sigurdsson ramde nog bijna een omhaal in het Engelse doel. James Vardy werd ingebracht en er waren wanhopige afstandsschoten, waarna IJsland terecht de laatste acht bereikte.
Euro 2016 gaat donderdag verder met Polen tegen Portugal (21:00).