Uitslag EK 2016: België – Italië – 0-2. Niet beter zijn, toch met 2-0 winnen. Het is Italië tegen België weer eens gelukt om geniepig te winnen. En daar moet je alle bewondering voor hebben. Andersom zijn de Rode Duivels gestraft voor een laf begin, want pas in de laatste 25 minuten begonnen ze het Italiaanse strafschopgebied te omsingelen.

Italië is België met 2-0 te slim af

De Belgen begonnen met een waar sterrenensemble aan de match tegen de Azzurri. Maar te veel van hen zakten door het ijs. Kevin de Bruyne kreeg amper een pass op zijn bestemming, Eden Hazard kwam te weinig in het spel voor, Romelu Lukaku werd in bedwang gehouden door de ervaren rotten achterin bij Italië. Dat zogeheten BBBC-blok (Buffon, Barzagli, Bonucci, Chiellini) speelt al jaren samen bij Juventus en weet elkaar blind te vinden.

België moest het ondanks het overwicht qua balbezit, en ondanks dat het spel daardoor vooral op Italiaanse helft plaatsvond, laten bij een paar speldenprikken van afstand. De Italianen vingen de Duivels geduldig op en wisten wel dat er vroeger of later wat ruimte zou komen. Die ontstond via een steekbal van Bonucci. Emanuele Giaccherini nam de bal perfect aan, kwam oog in oog te staan met Thibaut Courtois en was koelbloedig: 1-0.

Graziano Pelle beslist België – Italië

Na rust kwam gaandeweg dan toch de Belgische storm opzetten. Soms stonden ze met zes, zeven man in en om de Italiaanse zestien meter. De beslissende pass bleef echter uit, al legde De Bruyne nog wel eenmaal de bal op het hoofd van Lukaku. Waar Belgische fans voor vreesden, kwam uit: via een counter, en al in blessuretijd, sloeg de verliezend finalist van 2012 toe in een counter. Ex-Feyenoorder Graziano Pelle joeg de bal met een fraaie volley tegen de touwen.