Zwitserland heeft in Lens het debuut val Albanië op een eindronde in mineur gedoopt. Door een vroege goal van Fabian Schär wonnen de Zwitsers met 1-0. De uitslag van Albanië – Zwitserland had hoger uit kunnen vallen, maar de doelmannen toonden hun kunnen.

Toch zag de Albanese goalie Etrit Berisha (Lazio Roma) er niet zo goed uit bij de enige goal van de middag. De bal swingde na een corner het strafschopgebied binnen. Berisha weifelde, besloot te laat toch maar naar voren te komen om de bal te vangen, maar Schär was al onderweg en kopte binnen. Berisha kon alleen nog maar met zijn handen door de lucht malen.

Een cruciale fase speelde zich af van minuut 30 tot 35. Na een half uur had Lorik Cana de gelijkmaker op zijn voeten. De captain van Albanië vond Yann Sommer op zijn weg. Vijf minuten later maakte Lorik Can een uitglijder, waardoor hij met zijn hand en in eigen strafschopgebied de bal beroerde. Hands, een tweede gele prent en dus rood.

Vanaf dat moment konden de Zwitsers meer controle uitoefenen. Nog voor rust peerde Admir Mehmedi een vrije trap op de paal. In de tweede helft was de match wat gezapiger, want de Albanezen trachtten meer balbezit op te bouwen maar kwamen zelden tot veelbelovende aanvallen. Na een uur verzuimde Haris Seferovic Zwitserland op 2-0 te zetten, terwijl vlak voor tijd de Zwitserse fans opgelucht ademhaalden toen Shkelzen Gashi werd gedwarsboomd door Sommer.

Zwitserland – Albanie: de statistieken

Wie wil scoren zal moeten schieten en de Zwitsers deden dat aanzienlijk vaker dan de EK-debutant. Liefst vijftien keer trachtte een Zwitser de bal over de lijn te krijgen, alhoewel bij slechts zeven pogingen het schot “on target” was, dus daadwerkelijk tussen de palen gemikt. Albanië bleef steken op zeven schoten in totaal, waarvan twee op doel.

De bal bevond zich tijdens 47 procent van de wedstrijd rondom de middenlijn, 29 procent in en rond het strafschopgebied van Albanië en 24 procent aan de andere kant, in en rond de zestien meter van Zwitserland.

En zo werd de broedertwist tussen Granit Xhaka en Taulant Xhaka beslist in het voordel van de eerste. Granit speelt voor Zwitserland, Taulant voor Albanië.