Turkije – Zweden oefeninterland EK 2016. Donderdag 24 maart om 19:45 uur oefenen Turkije en Zweden tegen elkaar in Antalya. De EK-gangers hebben nog dik drie maanden om de ideale formatie en vorm te vinden, voordat ze in de zomer moeten schitteren in Frankrijk. Grote vraag is: speelt Zlatan Ibrahimovic mee?

Al een dik dozijn jaar draait alles bij het Zweedse elftal om Zlatan. De voormalige Ajacied, die al drie jaar uitkomt voor Paris Saint-Germain, vervult vele rollen tegelijk: afmaker, inspirator, blikvanger, breekijzer en aanvoerder. Heb je Zlatan in je team, dan is het net of je vijf spelers extra krijgt.

Rust Zlatan Ibrahimovic?

Ongetwijfeld zal de 35-jarige Zweed door bondscoach Erik Hamren worden meegenomen naar Euro 2016. Maar over zijn meespelen in deze friendly hangt een deken van twijfel. Maandag maakte Hamren bekend dat hij de veteraan niet onnodig wil belasten. Hij beweert dat, na overleg, ook Zlatan het kan vinden met het overslaan van dit potje. Om vervolgens aanstaande dinsdag wel op te duiken in de match tegen Tsjechië.

Er zijn echter andere lezingen van de situatie. Turkse media melden dat Zlatan vanwege de onrust in het land niet wil afreizen. Het rommelt immers nogal tussen diverse Koerdische verzetsbewegingen en de Turkse overheid, terwijl daar nog eens de migrantencrisis bovenop komt. Ook beweren enkele websites dat Zlatan toch wel present zal zijn, onder het mom dat hij niet wijkt voor terreur.

Interessante wedstrijd voor Oranje

Hoe dan ook, dit kan een vermakelijk vriendschappelijke wedstrijd worden, met ook voor Nederland een interessant kantje. Niet alleen vanwege de Turkse component van onze samenleving, maar ook omdat Zweden weldra, in de herfst, een tegenstander is in de kwalificaties voor het WK voetbal 2018 in Rusland. Zweden staat 34e op de FIFA-ranglijst, Turkije 20e.

Arda Turan

Zlatan Ibrahimovic heeft in 111 interlands liefst 62 keer het net getroffen. Hij is niet de enige (mogelijke) ster op het veld, want Turkije herbergt Arda Turan. Vorig seizoen van Atletico Madrid en inmiddels ingelijfd door FC Barcelona. Hij is goed voor 87 caps en 15 goals en draagt de aanvoerdersband.

De overgrote meerderheid van de Turkse selectie speelt in de nationale Süper Lig. Bij Zweden is het andersom en verdient juist dik driekwart zijn brood in het buitenland. John Guidetti, ex-Feyenoord, is ook weer opgeroepen. De inmiddels 23-jarige aanvaller heeft zijn potentie in de afgelopen vier jaar niet waargemaakt en bleef steken op tot nu toe vijf interlands.