Het Nederlands Elftal is aan de EK-kwalificatie begonnen met een 2-1 nederlaag in en tegen Tsjechië. Het verlies was onnodig en ontstond in de slotminuut door een forse blunder van verdediger Daryl Janmaat.

Bondscoach Guus Hiddink had naar aanleiding van de oefenpartij tegen Italië (2-0 verlies) besloten dat de verdediging van Oranje robuuster moest worden. Alhoewel hij vorige week nog beweerde, dat een 5-3-2 formatie niet noodzakelijk zorgt voor meer defensieve zekerheid, gaf hij zijn mannen toch de opdracht om in die formatie op het veld te staan.

Op het WK 2014 had Louis van Gaal in korte tijd Oranje laten wennen aan dat systeem, waarbij de vleugelverdedigers alert moeten zijn en aanvallen mogen opzetten, maar bij dreigend gevaar als de wiedeweerga in moeten zakken. Ook op het WK bleek Oranje in het harnas van 5-3-2 amper tot fatsoenlijke aanvallen te kunnen komen.

Problemen voor oranje in duel Tsjechië – Nederland

Tegen de Tsjechen, die het WK misten, trad hetzelfde probleem op. Te weinig spelers konden zich aanbieden, en het hielp natuurlijk ook niet dat Arjen Robben door een blessure ontbrak. Bovendien werd er niet doortastend opgetreden toen de Tsjechische spits David Lafata de bal doorgaf aan Borek Dockal, die met een heerlijke pegel en via de paal de 1-0 maakte.

Nadat Georginio Wijnaldum een afgemeten voorzet van Daley Blind naast tikte, greep Hiddink in en maakte hij een switch naar een 4-3-3 formatie. Verdediger Joël Veltman verliet het veld, Luciano Narsingh kwam binnen de lijnen. Na rust maakte Stefan de Vrij de gelijkmaker met het hoofd, na een voorzet van Blind.

In de slotminuten kreeg Memphis Depay nog een kansje. De speler van PSV raakte met zijn hoofd de bal niet hard genoeg, zodat keeper Cech kon redden. De partij leek te eindigen in een zwaarbevochten gelijkspel, toen Janmaat de bal terug wilde koppen op keeper Jasper Cillessen en de hoek te lastig maakte. De bal ketste op de paal, waarna Vaclav Pilar toesnelde een eenvoudig de winnende 2-1 maakte.

Hiddink des duivels

“Ik was des duivels”, zei de herintredende bondscoach Hiddink. “Als je in de laatste seconden niet meer kan winnen, dan mag je in ieder geval niet verliezen. Of je nu met vier of vijf verdedigers voetbalt, dat maakt niet uit als je zo naïef verdedigt. De eerste goal schieten ze geweldig binnen, maar daarvoor lijden we wel twee keer klungelig balverlies. Die tweede goal geven we helemaal weg.”