Speelschema EK 2016 achtste finales: Italië tegen Spanje en Engeland tegen IJsland. Zes van de acht kwartfinalisten zijn bekend op dit EK. Vandaag nog de titanenstrijd tussen Italië en Spanje, finalisten van 2012, en Engeland tegen het listige IJsland.

Vicente del Bosque klaar voor Spanje – Italië

Vier jaar geleden was de wedstrijd tussen Spanje en Italië dus nog de EK finale. Destijds won Spanje met een afgetekende 4-0. Toen zat Vicente del Bosque ook al op de bank als bondscoach van de Spanjaarden. Hij verwacht nu dat de strijd een stuk spannender wordt dan in die finale in Kiev. “We hebben heel erg veel respect voor Italië. Ik denk dat het 50-50 wordt.”

Italië is vooral defensief erg sterk en geeft nauwelijks kansen weg. Dat geeft Del Bosque toch een beetje zorgen. “Wij kennen de Italianen goed. We hebben in voorgaande wedstrijden wat problemen gehad met ploegen die een soort zelfde tactiek hanteerden. Maar ik hoop dat we er goed in gaan en dat Italië zich druk maakt om ons in plaats van andersom.”

Antonio Conte kijkt naar Kroatië

In het Italiaanse kamp is er natuurlijk ook respect voor de tegenstander. “We moeten werkelijk alles geven, geen smoesjes. Zij hebben een geweldige ploeg, maar wij willen morgen winnen”, aldus de Italiaanse bondscoach Antonio Conte gisteren. Hij zal waarschijnlijk goed gekeken hebben naar de wedstrijd tussen Spanje en Kroatië, die Spanje met 2-1 verloor. Immers, daardoor staan beide ploegen nu al tegenover elkaar.

Engeland beducht voor IJsland

Net als Spanje won ook Engeland zijn groep niet. Maar het frappante is dat Engeland daardoor de nummer 2 van groep F treft in de achtste finales, IJsland. Die ploeg schopte zichzelf via een gelijkspel tegen Portugal en Hongarije en een late winst op Oostenrijk naar die tweede plek. IJsland is een van de ‘kleinste voetballanden’ in de achtste finales, maar de Engelse bondscoach Roy Hodgson waakt voor onderschatting. “Ze hebben veel te danken aan Lars Lagerbäck en Roland Andersoon. Ze kunnen het team organiseren en het beste uit ze halen. Het maakt ze een moeilijk te kloppen tegenstander.”

Voor Engeland zelf is het van belang om snel op het scorebord te komen. Want dat ging bijvoorbeeld tegen Slowakije in de laatste groepswedstrijd totaal niet, een duel dat eindigde in een bloedeloze 0-0. En de sterren van Engeland weten dat zolang het 0-0 blijft, IJsland mentaal steeds sterker gaat worden. Dus werk aan de winkel voor Wayne Rooney, Jamie Vardy en Harry Kane.

Wedden op EK 2016

Programma en uitslagen EK 2016

Maandag 28 juni
18.00 Italië – Spanje
21.00 Engeland – IJsland

Uitslagen EK
Zondag 26 juni
Frankrijk – Ierland 1-2
Duitsland – Slowakije 3-0
Hongarije – België 0-4