Euro 2016. Nu de groepsfase van het EK voetbal 2016 is afgerond en er twee rustdagen zijn richting de achtste finales, is er kort tijd om te reflecteren. Bijvoorbeeld op het afscheid van Zlatan Ibrahimovic bij Zweden, de opmars van Kroatië en het geringe aantal goals op dit EK.

EK voetbal 2016: Zlatan Ibrahimovic stopt

Deze eeuw was er tot nu toe slechts een Zweedse speler die er toe deed: Zlatan Ibrahimovic. Vanaf het moment dat hij zich als broekie meldde bij Ajax, werd duidelijk dat er een nieuwe superster op komst was. De nummer tien van Zweden neemt nog geen afscheid van het voetbal, want hij zal na de zomer vast wel bij een topclub opduiken, maar zal het nationale geelblauwe shirt niet meer dragen.

Liefst 116 keer maakte Zlatan een interland van Zweden mee. Helaas was er niet sprake van een gouden generatie, zoals in de jaren 90, waardoor Zweden deze eeuw nooit verder kwam dan de achtste finale op het WK (2002 en 2006) en de kwart finale op het EK voetbal  (2004). Voor de derde keer op rij was bij het EK de groepsfase het eindstation.

In EK groepsfase gemiddeld 1,92 goals per match

Op duels als Hongarije – Portugal (3-3) na, was de groepsfase van Euro 2016 geen doelpuntenfestijn. Dat is in deze fase van het toernooi de laagste score sinds 1992. In 2000 en 2004 werd gepiekt met een gemiddelde van 2,7.
Er zijn nog vijftien wedstrijden te gaan op dit Europees kampioenschap. Hup Lewandowski, Vardy, Morata, Pelle, Gomez en Ronaldo! We willen meer goals zien.

Veel goals in tweede helft en slotfase

Liefst twee derde van de doelpunten viel in de tweede helft. Bovendien werd meer dan een kwart (27,5 procent) in het netje gedumpt in de tachtigste minuut van de wedstrijd of later. Een mogelijke verklaring is dat veruit de meeste teams erg defensief georiënteerd zijn. Maar het is lastig de volle negentig minuten er geen muisje doorheen te laten, en juist na 80 minuten opperste concentratie is de kans op fouten groter.

Kroatië verovert Europese harten

De Kroaten hebben met hun wervelende optredens in de groepsfase vele harten gestolen. Vooral de 2-1 zege op Spanje maakte indruk, te meer ze zonder hun beste man Luka Modric aantraden, achter stonden en een penalty stopten.
Hrvatska zit in de gunstige helft van het knock-out schema, de helft zonder Duitsland, Italië, Frankrijk, Engeland en Spanje. Samen met de Belgen zijn de Kroaten nu de topfavoriet om vanuit die helft de EK finale te bereiken.

Wedden op EK 2016