Speelschema EK 2016 halve finale Portugal – Wales. De eerste halve finale van het EK 2016 bevat twee outsiders voor de titel: Wales en Portugal. En het is niet alleen Gareth Bale tegen Cristiano Ronaldo.

Portugal met Cristiano Ronaldo, mogelijk zonder Pepe

Voor de vierde keer in 12 jaar tijd staat Portugal in de halve finale van een eindtoernooi. In 2004 ging het zo dramatisch mis tegen Griekenland in de finale. De andere twee halve finales verloor Portugal: op het WK 2006 en het EK 2012. Telkens werd de droom van Portugal op een eerste toernooizege ruw verstoord. En elke keer was Cristiano Ronaldo erbij.

De sterspeler van Real Madrid kent nog geen bijzonder goed toernooi met zijn land. In vijf wedstrijden wist Portugal niet één keer te winnen in 90 minuten. En alleen tegen Hongarije (3-3) toonde de aanval – en vooral Cristiano Ronaldo – zich gevaarlijk en effectief. Portugal zal nu weer veel bouwen op hem en Nani, en als het meezit de jonge Renato Sanches. Pepe, de Slager van Maceio, is een twijfelgeval. Want hij trainde twee dagen niet mee met de groep.

Gareth Bale wil teamprestatie met Wales

Aan de andere kant vinden we natuurlijk de ploeggenoot van Cristiano Ronaldo en Pepe bij Real Madrid, Gareth Bale. Hij heeft zich met onder meer drie goals al zeker bewezen dit toernooi. Maar bij Wales draait het niet alleen om Bale. De mannen van bondscoach Chris Coleman werken hard voor elkaar en ieder schakeltje in de machine lijkt even belangrijk.

Dat wil ook graag Bale benadrukken, die niet alleen in de spotlights wil staan. “We blinken uit als team, we werken allemaal voor elkaar. We zijn heel hecht, net als broers, en hebben veel lol samen. We hebben tegen landen gespeeld met goede individuele spelers, maar het draait om het team. Als team kunnen we het gevaar neutraliseren. Ronaldo is een fantastische speler, maar wij kijken niet naar de tegenstander. Het gaat erom wat wij doen.” Helaas moet Wales het wel doen zonder de geschorste Aaron Ramsey en Ben Davies.

Wales gevaarlijker dan Portugal op EK 2016

Natuurlijk is het ook nog leuk om naar de statistieken te kijken. Portugal is dit toernooi meer aan de bal geweest dan Wales. Portugal had gemiddeld 54% balbezit en Wales 47%. Ook kwamen meer Portugese passes aan: 87% om 83%. Maar aanvallend blijkt Wales een stuk effectiever dan Portugal. De Portugezen schoten 95 keer met daarvan 30 op doel, terwijl op 59 keer schieten 29 keer doelgericht was. Bovendien scoorde Wales ook een stuk vaker: 10 voor en 4 tegen, Portugal 6 voor en 5 tegen.

Wedden EK 2016 halve finale Portugal – Wales

Portugal mag dan minder effectief zijn, het is wel de favoriet bij bookmaker 888sport. De ploeg van Fernando Santos staat op 2.18 om te winnen, Wales op 4.10. Een gelijke stand na 90 minuten noteert 3.10. Verwacht je een open wedstrijd, kijk dan naar de 2.02 op ‘both teams to score’. En met twee sterspelers kun je natuurlijk ook nog de wincast overwegen. Winst van Wales met een goal van Gareth Bale noteert 6.75, winst van Portugal met een goal van Ronaldo 3.25.