Frankrijk – IJsland, speelschema EK 2016 vandaag. Na drie bloedstollende kwartfinales is er nog eentje over. Frankrijk is gastland én favoriet, maar IJsland is erg moeilijk te bedwingen. Wie staat donderdag tegenover Duitsland in de halve finale van EURO 2016?

EK 2016: Frankrijk treft horde Vikingen van IJsland

Portugal, Wales en Duitsland staan al in de halve finale van het EK 2016. Vooraf zal gastland Frankrijk door veel voetbalfanaten zijn opgeschreven als mogelijke halve finalist en al zeker kwartfinalist. Maar tegenstander IJsland zal niet in veel pooltjes op het werk zijn voorgekomen. Natuurlijk, ze versloegen Oranje tot tweemaal toe in de kwalificatie, maar een kwartfinale op het EK?

Maar het is natuurlijk ook meer dan verdiend. Want de mannen van bondscoachduo Lars Lagerbäck en Heimir Hallgrimsson hebben hard gevochten voor deze kwartfinale en terecht Portugal op 1-1 gehouden in de groepsfase en Engeland verslagen in de achtste finale. De spelers van IJsland spelen absoluut niet bij de grootste clubs van Europa, maar ze hebben iets wat ze in eigen land ‘duglegur’ noemen: je best doen, altijd en overal. Net zoals hun voorouders de Vikingen blijven de IJslanders strijden op dit EK en dat is grotendeels de sleutel tot hun succes.

Didier Deschamps wil beste zien in Frankrijk – IJsland

Zoals gezegd hoorde Frankrijk vooraf natuurlijk al tot de favorieten. In de groepsfase kwam dat er lang niet altijd uit, maar zorgde onder meer Dimitri Payet ervoor dat de Haantjes in de achtste finales van het EK kwamen. Daarin kwam Frankrijk zelfs met 1-0 achter tegen Ierland, maar was het Antoine Griezmann die met zijn individuele kwaliteit het verschil in Frans voordeel omboog naar 1-2.

Frankrijk is dus nog steeds niet in kampioensvorm en IJsland is ook geen simpele tegenstander. Dat heeft bondscoach Didier Deschamps zijn team goed ingeprent. “Mijn spelers weten dat IJsland hier niet zomaar staat. Ze staan hier omdat ze dat afgedwongen hebben en over kwaliteit beschikken. Ze verdienden het ook om Engeland te verslaan op basis van hun spel.” Doelman Hugo Lloris beaamt dat. “Als we het veld op stappen met het idee dat wij beter zijn, dan wordt het niks. Er bestaan geen kleine voetballanden meer.”

Björn Kuipers fluit kwartfinale Frankrijk – IJsland

Hij zag de topper tussen Duitsland en Italië aan zijn neus voorbijgaan, maar Björn Kuipers mag toch weer de fluit hanteren in de kwartfinales van dit EK voetbal. Samen met Sander van Roekel en Erwin Zeinstra leidt hij vanavond het duel in het Stade de France van Saint-Denis. Pol van Boekel en Richard Liesveld staan er als vijfde en zesde official. Het is voor Kuipers zijn derde wedstrijd op dit toernooi, na de groepsduels Duitsland – Polen en Kroatië – Spanje.

Alleen bij dat laatste duel kreeg Kuipers kritiek. Bij een penalty van Sergio Ramos kwam de Kroatische doelman Danijel Subasic veel te vroeg van zijn lijn, mede waardoor Sergio Ramos ook miste. Maar nu heeft Kuipers dus weer een kans om zichzelf te bewijzen. De arbiter uit Oldenzaal zal natuurlijk stiekem dromen van de EK finale zondag in ditzelfde stadion.

Wedden op EK 2016