Speelschema EK 2016 vandaag. Na drie spannende duels gisteren is het vandaag tijd voor een aantal grote favorieten. België wil zijn droom vervolgen tegen Hongarije. Ze krijgen het niet makkelijk, net als Duitsland en Frankrijk.

Frankrijk – Ierland: Kwaliteit tegen vechtlust

Het eerste duel is er eentje met geschiedenis. Want Ierland zal vandaag terugdenken aan 18 november 2009. Toen stonden Frankrijk en Ierland voor de tweede keer tegenover elkaar in de play-offs voor het WK 2010. Frankrijk had het eerste duel gewonnen met 1-0, Ierland stond op 1-0 in dit tweede duel. In de verlenging van de wedstrijd beroerde Thierry Henry de bal twee keer met de hand voordat William Gallas de 1-1 scoorde, waardoor Frankrijk naar het WK ging en Ierland niet.

Tijd dus voor revanche na bijna zeven jaar. Ierland speelt nog geen fijn toernooi, maar verdiende deze achtste finale wel door een 1-0 zege op Italië – dat weliswaar met een B-elftal speelde. Maar Frankrijk imponeert ook nog niet echt tot nu toe. Paul Pogba is nog redelijk onzichtbaar, maar heeft het geluk dat Dimitri Payet wel zijn vorm heeft. Frankrijk zal snel de geest van Ierland moeten breken om het zichzelf niet knap lastig te maken.

Duitsland – Slowakije: Wereldkampioen moet imponeren

De toernooiploeg bij uitstek is altijd Duitsland. Op de een of andere manier weet Die Mannschaft vaak het beste uit zichzelf te halen wanneer het moet. In de groepsfase waren drie goals en nul tegengoals genoeg voor de groepswinst. Het scoren gaat dus nog wat moeizaam, maar de ploeg van Joachim Löw geeft ook erg weinig weg.

Tegenstander Slowakije pakte de derde plek in groep A door onder meer winst op Rusland en een goed bevochten 0-0 tegen Engeland. Normaal gezien de grote underdog, maar Slowakije zal vertrouwen putten uit 29 mei jongstleden: toen won het land met liefst 3-1 van Duitsland in Augsburg, terwijl Duitsland toch zeker een sterke ploeg had opgesteld. Geen appeltje-eitje dus voor Die Mannschaft.

Hongarije – België: Rode Duivels willen stappen maken

De uitsmijter vanavond is Hongarije tegen België, het land dat veel Nederlanders steunen. België groeit langzaam in het toernooi. De 2-0 nederlaag tegen Italië toonde dat de Rode Duivels nog iets kunnen leren qua efficiëntie, maar tegen Ierland (3-0 winst) en Zweden (1-0 winst) was de ploeg van Marc Wilmots sterk bezig.

Door de tweede plek kwam België aan de bovenkant van het schema terecht zonder Italië, Spanje, Duitsland, Engeland en Frankrijk. Maar geen enkel land valt natuurlijk zomaar te verslaan. Ook de huidige tegenstander Hongarije niet. Die ploeg was met zes goals (samen met Wales) het meest trefzeker in de groepsfase. En als je er drie scoort tegen Portugal, dan tel je mee. België is dus gewaarschuwd.

Wedden op EK 2016

Uitslagen EK 2016

Zaterdag 25 juni
Zwitserland – Polen 1-1 (Polen wint na penalty’s)
Wales – Noord-Ierland 1-0
Kroatië – Portugal 0-1 (na verlenging)

Programma EK 2016

Zondag 26 juni
15.00 Frankrijk – Ierland
18.00 Duitsland – Slowakije
21.00 Hongarije – België