Duitsland – Italië, kwartfinale EK 2016. Na twee geweldig spannende kwartfinales op EURO 2016 waarschijnlijk een derde vanavond. Wereldkampioen Duitsland moet op jacht naar de EK-titel afrekenen met het imponerende Italië.

Duitsland echte toernooiploeg op EK 2016

Samen met Brazilië is Duitsland veruit het meest succesvolle voetballand ter wereld. Vier WK-titels en drie EK-titels getuigen daar onder meer van. Maar ook het feit dat Duitsland op bijna elk toernooi erg ver komt. De afgelopen vier WK’s en twee EK’s minimaal de halve finale met natuurlijk als hoogtepunt de wereldtitel in 2014. Nu is Die Mannschaft ook weer een toernooiploeg. Drie goals en nul tegen in de groepsfase en dinsdag een geweldige 3-0 tegen Slowakije.

Bondscoach Joachim Löw is medeverantwoordelijk voor dat succes. Hij heeft een allround sterk team weten te smeden van al het talent dat Duitsland bezit. Op papier is Duitsland sterker dan Italië, maar dat zegt natuurlijk weinig, weet ook Löw. “Wij hoeven voor geen enkel land bang te zijn, maar deze Italiaanse ploeg is erg gevaarlijk. Defensief zijn ze erg sterk, maar aanvallend heeft Italië ook veel kwaliteit. Voor mij is het niet verrassend dat Italië het dit toernooi zo goed doet. Italianen bezitten een bepaalde onverzettelijkheid.”

Antonio Conte hoopt op Daniele de Rossi

Duitsland heeft in elk geval een volledig fitte selectie. Bij Italië waren er de afgelopen week veel zorgen om een van de meest ervaren mannen: Daniele de Rossi. Tegen Spanje liep hij een dijbeenblessure op en er zijn nog steeds twijfels of hij vandaag mee kan doen. Bondscoach Antonio Conte wil het liefst een volledig fitte De Rossi. “Danieles conditie is oké, maar we moeten spelers op 120% hebben om mee te spelen. Het zijn intense wedstrijden waar je extreem fit moet zijn.”

Juventus-defensie

Gelukkig kan Conte nog altijd rekenen op zijn Juventus-defensie: doelman Gianluigi Buffon en verdedigers Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci en Giorgio Chiellini. Zij waren er ook bij toen Italië in de halve finale van het EK voetbal vier jaar geleden verrassend Duitsland uitschakelde. Buffon weet het nog goed. “Deze wedstrijd lijkt veel op de wedstrijd van toen. We waren toen ook de underdog tegen Duitsland en we moesten iets wonderbaarlijks doen om naar de finale te komen. Nu is het gat groter, zijn zij de wereldkampioen en hebben ze meer zekerheden. Wij zijn nog op zoek naar die zekerheden.”

Individuele kwaliteit bij Italië – Duitsland

Je wint natuurlijk als team, maar doelpunten vallen ook vaak door individuele klasse. Duitsland liet dat al zien door prachtige acties van bijvoorbeeld Julian Draxler. Maar ook ploeggenoot Thomas Müller zal gebrand zijn op persoonlijk succes, nu hij nog steeds niet op een EK gescoord heeft. Italië zal vooral hopen dat Graziano Pellè weer als een echte spits op het juiste moment op de juiste plek staat. De voormalig spits van AZ en Feyenoord is al goed voor twee goals dit EK en is niet bang voor grote tegenstanders.

Wedden op EK 2016