Groepsfase EK 2016 speelschema vandaag: België – Ierland. De Zuiderburen zullen vanmiddag aan de buis gekluisterd zijn. Hun Rode Duivels moeten namelijk de nederlaag tegen Italië goedmaken tegen Ierland. Liefst met drie punten én goed voetbal.

Rode Duivels – Speelschema EK 2016 vandaag België – Ierland

De kritiek was niet van de hand, toen de Rode Duivels afgelopen maandag van het veld stapten met een 2-0 nederlaag tegen Italië. De ploeg van Marc Wilmots had simpelweg niets in te brengen tegen het sterke Italië, dat als elftal verdedigend als een huis stond. De normaal zo gevaarlijke Kevin De Bruyne en Eden Hazard, en ook andere Duivels, werden volledig geneutraliseerd.

Uiteindelijk maakte Italië wel twee goals, Emanuele Giaccherini en Graziano Pelle, en bleef België met nul punten achter. In het tweede duel treffen ze nu Ierland, dat een 1-0 voorsprong niet kon vasthouden tegen een ook tegenvallend Zweden: 1-1. Met nog twee duels is nog niks verloren voor beide landen, maar vooral België zal toch echt een overwinning nodig hebben voor de punten én de gemoedstoestand.

Marc Wilmots gooit opstelling België om

Vooral de bondscoach van de Rode Duivels kreeg het zwaar te verduren. Marc Wilmots moet zijn mannen snel in een succesformule laten spelen en dat betekent dat niemand zijn plek veilig is. “Het kan zeker zijn dat ik spelers moet ontgoochelen. Er bestaan immers geen geschenken in het voetbal. We zijn op een toernooi en elke wedstrijd is belangrijk. Er zijn maar drie wedstrijden. Dan moet ik niet aan beloningen denken, maar aan winnen. Dan gaat het ook om wie er op training dingen laat zien. Zo blijft ook iedereen scherp.”

Maar tegelijk benadrukt Wilmots ook dat zijn selectie niet schrikt van een beetje druk. “Het gaat niet om leven of dood. Mijn spelers voetballen allemaal bij topclubs. Ze zijn gewend aan een beetje druk”, aldus de bondscoach die alleen doelman Thibaut Courtois een basisplek wilde garanderen. “ Voor de rest zijn er twee tot tien wijzigingen mogelijk. Maar als het fout gaat, ben ik verantwoordelijk.”

Ierland bestempelt België als titelkandidaat

Aan de andere kant heeft Ierland dus al een kostbaar puntje gepakt. Bondscoach Martin O’Neill weet wel dat België op papier veel meer kwaliteit heeft, aangezien veel van zijn spelers op het tweede Engelse niveau spelen. Mede met dat argument probeert hij zijn ploeg in de rol van underdog te plaatsen. “Tegen Italië verliezen is geen schande, he. Als je individuele kwaliteiten hebt zoals België, pff… Het mag duidelijk zijn dat België een heel getalenteerd geheel heeft. Als ze toch nog het EK zouden winnen, zou me dat niet verbazen.”

Wedden op België – Ierland

Programma EK 2016 vandaag

15.00 België – Ierland
18.00 IJsland – Hongarije
21.00 Portugal – Oostenrijk