Uitslagen en Speelschema EK 2016. Het is Duitsland niet gelukt om na het WK ook het EK voetbal te winnen. Frankrijk was trefzekerder met Antoine Griezmann. In de finale treffen zij het Portugal van Cristiano Ronaldo.

Penalty: Griezmann schiet Frankrijk langs Duitsland

Van tevoren werd het duel als een titanenstrijd bestempeld, gastland Frankrijk tegen wereldkampioen Duitsland. De Franse Haantjes begonnen furieus en zetten Duitsland meteen onder druk. Aanvallend kwam het echter alleen tot een schuiver van Antoine Griezmann, die doelman Manuel Neuer makkelijk kon pakken. Daarna nam Duitsland het initiatief over. De Franse goalie Hugo Lloris moest ingrijpen bij schoten van Emre Can, Bastian Schweinsteiger en Thomas Müller.

De landen leken met 0-0 de rust in te gaan, maar een ongelukkig moment werd Duitsland fataal. Uit een corner kreeg Bastian Schweinsteiger de bal op zijn armen – die hij wel onnodig ten hemel hief – waarop scheidsrechter Rizzoli naar de stip wees. Antoine Griezmann schoot onberispelijk raak.

Na rust ging Duitsland op zoek naar de gelijkmaker. Tegenvaller was wel dat de sterk spelende verdediger Jerome Boateng na een uur geblesseerd uitviel. Duitsland kreeg wel kansen, maar het was telkens net niet. Tot overmaat van ramp viel na 72 minuten de 2-0 voor Frankrijk. Joshua Kimmich liet zich simpel uitspelen door Paul Pogba. Diens voorzet werd half weggetikt door Neuer, waarvan Griezmann profiteerde en de 2-0 binnen tikte. Duitsland zette nog aan, maar kon niet meer scoren.

Antoine Griezmann dolblij met finale Frankrijk

Na afloop was Antoine Griezmann met zijn vijfde en zesde goal dit EK natuurlijk de gevierde man. “Ik ben helemaal in de wolken en ongelooflijk trots. We zijn ontzettend blij en kunnen nu gaan dromen over 10 juli. We wisten dat het moeilijk zou worden, maar stonden defensief erg goed en onze keeper speelde geweldig. Het was echt een teamprestatie, ik ben zo blij voor iedereen. We mogen nu even genieten van deze avond, maar vanaf morgen staat alles in het teken van de EK finale. Dan kunnen we de kroon op ons werk zetten.”

Duitsland wil verder met Joachim Löw

Al 12 jaar is Joachim Löw verbonden aan het Duitse elftal, Die Mannschaft. Van 2004 tot 2006 als assistent en sinds 2006 als bondscoach. Hij leidde Duitsland naar de finale van het EK 2008, de halve finales op het WK 2010 en EK 2012, en de winst op het WK 2014. Niet gek dus dat de voorzitter van de Duitse voetbalbond verder wil met Löw. “Hij is een wereldcoach. Hij zal dit toernooi goed analyseren en over twee jaar onze wereldtitel willen verdedigen. Ik wil graag met hem verder.

Löw zelf hield zich nog even op de vlakte, maar gaf Duitse fans hoop. “Op deze avond kan ik niet vooruit kijken, zelfs niet tot de volgende dag. Dit is het juiste moment niet. De pijn zit daarvoor nu te diep. We hebben in de voorbereiding niet met elkaar afgesproken wat we zouden gaan doen als we het in Frankrijk niet zouden redden. Daar moeten we nu helaas aandacht aan gaan besteden. Of ik op 31 augustus (eerste oefeninterland na EK, red.) op de bank zit? Ik denk het, maar het zal nog wel even duren voordat ik van dit EK ben hersteld.”

Wedden op EK 2016