Vanavond worden er negen kwalificatieduels voor het EK 2016 gespeeld. Onder meer titelverdediger Spanje begint aan zijn Europese campagne, thuis tegen Macedonië. Engeland moet op pad naar Zwitserland.

Spanje – Macedonië (20:45)

Het grote nieuws rondom La Roja is de blessure van Diego Costa. De in Brazilië geboren spits is uitstekend begonnen aan het seizoen bij zijn nieuwe werkgever Chelsea. De 25-jarige sluipmoordenaar, die aan een paar halve kansjes genoeg heeft om het net te raken, moet afhaken vanwege hamstringklachten. Aan het einde van het vorige seizoen moest hij diverse keren verstek laten gaan vanwege dezelfde blessure.

De vraag is hoe ingrijpend de absentie van Costa is. Hij maakte pas sinds het WK voetbal 2014 echt deel uit van de Spaanse selectie. Tot nu toe is het een matig huwelijk tussen de ruwe, fysiek spelende Costa en de tiki-taka tierelantijnen van Spanje. Zijn vervanger is Munir El Haddadi van Barcelona, die veel beter kan opereren binnen de Spaanse concepten omtrent een “valse negen”.

Vijf jaar geleden won Spanje uit een vriendschappelijk duel tegen Macedonië met 2-3.

Zwitserland – Engeland (20:45)

Door de uitbreiding van het aantal deelnemers aan het EK, gaan alle nummers één en twee direct door naar het toernooi. Ook een paar nummers drie plaatsen zich direct. Engeland en Zwitserland zullen groep E dus wel overleven, die verder bestaat uit Estland, Letland, Slovenië en San Marino.

Drie punten pakken uit tegen de Zwitsers is niet nodig voor de mannen van Roy Hodgson. Een gelijkspel is genoeg om mee te starten in deze zwakke groep. Engeland is bovendien met gebroken zelfvertrouwen teruggekeerd van het WK. De Three Lions behaalden in Brazilië slechts één puntje. Attractief spelen en kansen scheppen heeft dus niet de prioriteit. Eerst moet het spel van de Zwitsers worden afgebroken, voordat Hodgson aan aanvallen zal durven denken.

Oostenrijk – Zweden (20:45)

Krijgen we Zlatan na het gemiste WK, wel te zien op het EK 2016? Hij maakte als opwarmertje alvast afgelopen zaterdag de twee goals in de overwinning van Zweden op Estland. Maar de tendens is dat Zweden er de komende jaren niet sterker op zal worden, aangezien Zlatan zijn pensioen nadert, terwijl Oostenrijk zich juist wel ontwikkelt.

Vele Oostenrijkers spelen bij sterke Bundesligaclubs, zoals Christian Fuchs (Schalke 04), David Alaba (Bayern Munchen) en Zlatko Junuzović (Werder Bremen). Tevens zijn er vier jonge spelers van de Oostenrijkse kampioen Salzburg geselecteerd.

In juni 2014 wonnen de Oostenrijker in het kader van de WK-kwalificatie huis van Zweden met 2-1. Een soortgelijk resultaat zou helemaal niet verbazingwekkend zijn.

Het programma

18.00 Rusland – Liechtenstein
20.45 Luxemburg – Wit-Rusland
20.45 Oekraïne – Slowakije
20.45 Spanje – Macedonië
20.45 Estland – Slovenië
20.45 San Marino – Litouwen
20.45 Zwitserland – Engeland
20.45 Montenegro – Moldavië
20.45 Oostenrijk – Zweden