EK-kwalificatie. De Europese voetbalcompetities liggen even stil vanwege de kwalificaties voor het EK 2016. Het Nederlands elftal speelt tegen Turkije en zal willen winnen na een slechte reeks vorig jaar. Maar ook Spanje en Engeland komen in actie dit weekeinde. De Spanjaarden spelen tegen Oekraïne en Engeland neemt het thuis op tegen Litouwen.

EK-Kwalificatie Spanje – Oekraïne

Je kunt eigenlijk wel zeggen dat het Spaanse team van de troon is gevallen. Jarenlang prachtig voetbal en geweldige resultaten en op het afgelopen WK afgebluft. De editie daarvoor werd het nog wereldkampioen en ging het ook nog met de Europese titel aan de haal. Maar daar is een einde aan gekomen en moet het nu thuis winnen van het in oorlog verkerende Oekraïne.

En ondanks dat Spanje niet meer heerst, moet het met dit spelersmateriaal korte metten maken met haar tegenstander van dit weekend. Oekraine lijkt de perfecte tegenstander te zijn om het vertrouwen langzaam aan weer op te krikken. De ploeg van Del Bosque beschikt over spelers als Andrés Iniesta, Diego Costa en Ramos. En dan hoor je gewoon te winnen van een tegenstander als Oekraïne.

Toch heeft dat land nog wel wat goede spelers rondlopen. Denk bijvoorbeeld aan oud-Bayern speler Anatoli Tymosjtsjoek, die al wel 35 jaar oud is. Verder is Koloplyanka nog redelijk bekend van naam, die waarschijnlijk de overstap zal maken naar een grote club en met FC Dnipro Ajax uitschakelde in de Europa League.

EK-Kwalificatie Engeland – Lithouwen

Engeland hoopt nu ook eens een keer te stunten op een groot toernooi. Elk toernooi valt eigenlijk tegen, terwijl het altijd over een goede selectie beschikt. Trainer Roy Hodgson zal zich met zijn team gaan kwalificeren, maar moet in 2016 een keer gaan presteren. Met spelers als Wayne Rooney, Harry Kane en Steven Gerrard heeft het kwaliteiten in huis, en moet er dus gewonnen worden van Litouwen.

Harry Kane is voor de interland voor het eerst in zijn leven opgeroepen voor het nationale team. De spits van Tottenham Hotspur doet het uitzonderlijk goed en scoort aan de lopende band. Hij krijgt dus zijn kans en de verwachting is dat hij zijn eerste minuten meteen gaat maken.

Litouwen heeft geen grote namen binnen de selectie. Engeland is de grote favoriet en voor de Oost-blokkers zal het een lastig karwei worden op Wembley. De Engelsen moeten wel aanvaller Daniel Sturridge missen. De speler van Liverpool verliet eerder het trainingskamp vanwege een heupblessure.

EK-Kwalificatie programma EK 2016

EK 2016 Kwalificatie vrijdag 27 maart:

20.45 uur: Engeland – Litouwen
20.45 uur: Liechtenstein – Oostenrijk
20.45 uur: Marcedonië – Wit-Rusland
20.45 uur: Moldavië – Zweden
20.45 uur: Montenegro – Rusland
20.45 uur: Slovenië – San Marino
20.45 uur: Slowakije – Luxemburg
20.45 uur: Spanje – Oekraïne
20.45 uur: Zwitserland – Estland

EK 2016 Kwalificatie zaterdag 28 maart:
18.00 uur: Kazachstan – IJsland
18.00 uur: Azerbeidzjan – Malta
18.00 uur: Israël – Wales
18.00 uur: Kroatië – Noorwegen
18.00 uur: Tsjechië – Letland
20.45 uur: Andorra – Bosnië en Herzegovina
20.45 uur: België – Cyprus
20.45 uur: Bulgarije – Italië
20.45 uur: Nederland – Turkije

EK 2016 Kwalificatie zondag 29 maart
18.00 uur: Albanië – Armenië
18.00 uur: Georgië – Duitsland
18.00 uur: Noord-Ierland – Finland
18.00 uur: Roemenië – Faeröer Eilanden
18.00 uur: Schotland – Gibraltar
20.45 uur: Hongarije – Griekenland
20.45 uur: Ierland – Polen
20.45 uur: Portugal – Servië

Bekijk hier het volledige programma van de EK voetbal 2016 kwalificaties.