Euro 2016 – voetbal. Vooraf een outsider op de zege, nu de kampioen van het EK 2016: Portugal. Het land pakte zijn eerste EK door topfavoriet en gastland Frankrijk te verslaan.

Portugal snel zonder Ronaldo tegen Frankrijk

Tot aan de finale was het tijdens het EK voetbal vaak met de hakken over de sloot voor Portugal. In een groep met IJsland, Oostenrijk en Hongarije werd het drie keer een gelijkspel en ging Portugal slechts als derde naar de achtste finale. Dat leverde het land wel een fijne loting op, hoewel het ook in de knock-out erg moeizaam ging tegen Kroatië, Polen en Wales. Cristiano Ronaldo had alleen drie keer in de groepsfase gescoord.

Daarom zag de ster van Real Madrid ernaar uit om in de finale te schitteren zoals alleen hij dat zou kunnen. Alleen schopte Dimitri Payet letterlijk die plannen in de war. Na vijf minuten raakte hij de knie van Ronaldo dusdanig dat de Portugese aanvoerder al na 25 minuten met de tranen in zijn ogen het veld moest verlaten.

Frankrijk dominant, maar scoort niet

Het uitvallen van Cristiano Ronaldo was dus een flinke klap voor Portugal. Frankrijk wilde daarvan profiteren en ging de wedstrijd domineren vanaf dat moment. Antoine Griezmann, Moussa Sissoko en Olivier Giroud kregen enkele kansen, maar konden niet die belangrijke goal maken.

Portugal leek zich na rust te hebben herpakt en ging als ploeg goed spelen, wat ook enkele kansen opleverde. Vooral Nani was aanvallend gevaarlijk. De nieuwe aanvoerder van Portugal en invaller Ricardo Quaresma (ingevallen voor Ronaldo) dwongen de Franse doelman Hugo Lloris tot enkele reddingen.

Portugal en Cristiano Ronaldo winnen EK 2016

In de blessuretijd van de reguliere 90 minuten zat Frankrijk echter ook nog een keer op het puntje van de stoel. Invaller André-Pierre Gignac draaide van dichtbij goed weg van zijn tegenstander en schoot in de korte hoek langs Rui Patricio. De paal stond echter zijn eeuwige roem in de weg.

In de verlenging kreeg Portugal weer de overhand in de wedstrijd. Verdediger Raphael Guerrero was erg dicht bij een goal, maar hij zag zijn vrije trap op de onderkant van de lat komen. Invaller Eder zag een kopbal van de lijn gehaald worden. Frankrijk verliest finale EK voetbal GettyMaar na 109 minuten spelen kreeg Eder toch zijn plekje in de geschiedenisboeken: de Franse verdediging stond te slapen en de spits kon van 20 meter in de korte hoek raak schieten. Zo pakt Portugal na vele halve finales en finales eindelijk zijn eerste prijs.

Frankrijk teleurgesteld, Portugal juicht

De Gouden Schoen voor beste speler ging terecht naar Antoine Griezmann, die dat natuurlijk liever wilde inruilen voor de titel. “Dat doet heel veel pijn. Er zijn mooie tijden en slechte tijden. We waren niet zo sterk als in de halve finale tegen Duitsland. Het was een frustrerende wedstrijd, waarin we de paal raakten en kansen hadden. Portugal is niet alleen Ronaldo, ze kunnen ook heel goed verdedigen. En zonder Ronaldo hebben ze het beslissende doelpunt gemaakt. Ongetwijfeld zal ik later best trots zijn, maar nu overheerst de teleurstelling.”

Natuurlijk was er aan de andere kant uitzinnige vreugde bij Portugal. Cristiano Ronaldo kreeg ook eindelijk zijn revanche na de verloren finale van 2004 tegen Griekenland. “Ik heb hier zo lang naar uitgekeken, eigenlijk sinds 2004 al. Ik heb God gebeden voor een nieuwe kans. Ik vond dat we die verdienden. Met mijn clubs heb ik alles al gewonnen, maar ik wilde ook dolgraag iets met Portugal winnen. Dat miste ik nog. Daarom is dit een uniek moment voor mij en voor alle Portugezen. Dit vergeet ik nooit meer.”