Polen – Nederland, oefenwedstrijd. Vandaag om 20:45 uur oefent EK-ganger Polen thuis tegen Nederland. In Gdansk zal het team van bondscoach Danny Blind een hoopgevendere match moeten bieden dan afgelopen vrijdag tegen Ierland (1-1).

Gastland Polen is de nummer 44 op de FIFA-ranglijst. Lager dan Nederland, dat wel, maar Oranje ontbreekt op Euro 2016, terwijl Polen komende zomer in Frankrijk toch een aardige kans maakt op het overleven van de groepsfase. Nederland is de nummer 17 van de ranglijst, wat beter strookt met de kracht van ons land dan die derde plek op het WK voetbal 2014.

Met Danny Blind nog slechter

Tot nu toe viel Blind zelden te betrappen op scherpe bewoordingen of tekenen van moedeloosheid. Terwijl zijn prille loopbaan als bondscoach toch uit een en al dompers bestaat. Hij nam middenin de EK-kwalificatie het stokje over van Guus Hiddink, maar deed het zo mogelijk nog slechter. Ook in de oefenwedstrijden zijn zaken als passing, defensieve organisatie en aanvallende stootkracht ver onder de maat. Ondertussen wordt steeds pijnlijker duidelijk, dat Danny Blind ook erg weinig materiaal heeft om mee te werken, zeker nu de ooit bepalende spelers dertigers zijn en door blessures en slijtage moeten afhaken.

“Ik ga ervan uit dat iedereen wel weet waar het om gaat en dat ze heel graag willen winnen, maar er is nog een verschil tussen dat zeggen en het ook echt doen”, zei de bondscoach dreigend na de onthutsende partij tegen Ierland. Zelden schoot Oranje zo weinig op het vijandelijke doel als op die avond in Dublin.

Polen blijft winnen en scoren

Ondertussen zal de stemming in het Poolse kamp opperbest zijn. De mannen van coach Adam Nawalka hebben vijf zeges aan elkaar geregen en heeft in tien van de twaalf laatste thuiswedstrijden minstens tweemaal gescoord. Die twaalf duels leidden tot negen zeges en nul nederlagen. Bij Oranje is goals incasseren juist de nieuwe standaard: dat gebeurde in negen van de tien recente potjes.

Laten we niet vergeten dat Polen een prima kwalificatiereeks voor het EK voetbal liet zien en op slechts één punt van wereldkampioen Duitsland eindigde. De Duitsers klopten ze overigens thuis met 2-0. De cijfers van Nederland over de zestien laatste wedstrijden zijn dramatisch: zes zeges, zeven nederlagen.

Wedden op Polen – Nederland

Winst van Polen noteert bij bookmaker 888Sport 2.50, waarmee de gastheren nipt favoriet zijn, want Nederland staat op @2.80 en gelijkspel @3.40. Een van de patronen sinds het WK is een vroege achterstand van Nederland, daarom tippen we dat Polen in de rust voor staat (@3.10).

Maak nu je wedaccount in orde bij 888Sport en zet straks ook in op het EK. Een weddenschap maakt iedere wedstrijd zoveel spannender. Voor iedere ingezette euro krijg je het vetgedrukte bedrag terug bij een juiste voorspelling!