Kwalificaties EK voetbal 2016. Voor het Nederlands elftal staan er twee ontzettend belangrijke wedstrijden op het programma in de strijd voor kwalificatie voor het EK in Frankrijk van volgend jaar. Door de belabberde start heeft Oranje nog dusdanig veel punten nodig dat het bijna geen foutjes meer mag maken.

Danny Blind: Tete en Riedewald in selectie

De aanloop naar de wedstrijden tegen IJsland en Turkije verloopt wederom niet zo soepel als de bondscoach, ditmaal Danny Blind in plaats van Guus Hiddink, eigenlijk zou wensen. Zo is er nog steeds geen uitgesproken linksback, is er een nieuwe aanvoerder en had niet iedereen een even goede voorbereiding voor de wedstrijden.

Afellay

Neem bijvoorbeeld Ibrahim Afellay. De veelal bekritiseerde middenvelder maakte deze zomer de overstap naar Stoke City en dat werd door veel mensen toegejuicht. Zou de ex-PSV’er weer zijn klasse terugvinden in de sterke Premier League? Afellay startte vervolgens iedere wedstrijd in de basis en werd wederom geselecteerd voor Oranje. De aanvallende middenvelder pakte echter rood in zijn vorige wedstrijd en dus gaat hij weer een onzekere toekomst tegemoet.

Onterecht, zo vindt hij zelf. “Als je goed naar het moment kijkt, zie je dat de beste man zelf begint”, legt Afellay in gesprek met het AD uit. “Hij duwt me in het gezicht. Zo’n actie leidt tot een reactie. Natuurlijk is het niet slim van me, maar er kwam emotie bij kijken. In zo’n situatie reageer je zo. Ik wilde hem niet slaan, maar gaf meer een duw, waarmee ik wilde aangeven: “Hé, niet doen”, aldus Afellay, die zijn actie als dom betitelde.

Twee andere opvallende namen zijn Tete en Riedewald van Ajax. De jongelingen zaten voor het eerst bij de voorselectie en hebben het ook geschopt tot de uiteindelijke selectie. Een droom die uitkomt voor Tete: “Het zal een hele mooie week worden”, zei Tete op de Ajax-website. “Wat is mooier dan met zulke sterren op het veld staan? Als je de namen hoort, Arjen Robben, Wesley Sneijder. Dat zegt wel genoeg.” Ook Riedewald kijkt ernaar uit. “Van kleins af aan ken je die jongens, het zijn grote spelers. Nu mag je met ze in het hotel zitten, en in het team. Dat is fantastisch.”

Nederland speelt donderdag 3 september tegen IJsland en zondag 6 september tegen Turkije.