Nederland – Tsjechië EK 2016 kwalificatie. Na vanavond weten we of Nederland voor het eerst sinds 2002 ontbreekt op een groot eindtoernooi of dat er in Amsterdam én Turkije een wonder heeft plaatsgevonden. Bondscoach Danny Blind houdt alle opties nog open.

Nederland – Tsjechië: de allerlaatste kans voor Oranje

Zoals bekend moet Nederland zelf winnen van Tsjechië en is een nederlaag van Turkije tegen IJsland vereist om de derde plaats in Groep A op miraculeuze wijze te bemachtigen, Zolang die mogelijkheid nog bestaat, wil Blind in de kansen van zijn ploeg blijven geloven. “Het was teleurstellend dat Turkije in Tsjechië won, maar er is nog leven”, meldde hij maandag op de persconferentie. “Daar moeten we nu naar kijken. We moeten ons richten op wat we nog kunnen bereiken. Dit is de allerlaatste kans. Wij moeten winnen en ons daar alleen op focussen. Verder is het afwachten. Hoe reëel dat is, daar houd ik me niet mee bezig. Ik houd me alleen bezig met waar ik invloed op heb.”

Blind: “Als we niet winnen, gebeurt er niets”

Danny Blind Nederland - TsjechiëHoewel Blind zelf nog maar drie duels meemaakte met als bondscoach van Oranje, is de druk op de keuzeheer nu al enorm. In de wandelgangen wordt zelfs niet uitgesloten dat Blind bij het mislopen van het EK voetbal 2016 het schip alweer ruimt. De bondscoach wilde tijdens de persconferentie zelf niet ingaan op vragen omtrent zijn toekomst. “Wat er gebeurt bij een bepaald resultaat, is een vraag voor later”, was zijn opmerkelijke antwoord. “Je weet hoe de kaarten geschud zijn. Er is maar één scenario en daar moeten we ons volledig op richten. Ik geloof erin dat Turkije thuis kan verliezen. Of het gebeurt, moeten we afwachten. Het is niet zo dat ik een lijn met Turkije ga onderhouden op de bank. Want er is maar één scenario: wij moeten winnen. Als we niet winnen, gebeurt er niets.”

Dan is er tenslotte nog een inktzwart scenario waar Oranje momenteel absoluut niet aan wil denken. Mocht Nederland vroeg op voorsprong komen tegen Tsjechië, dan is het niet ondenkbaar dat Turkije en IJsland het op een akkoordje gooien. In dat geval hebben beide punten namelijk genoeg om hun doelstelling te bereiken: Turkije eindigt derde, IJsland is dan groepswinnaar. Blind weigert echter te geloven dat er een salonremise zal plaatsvinden. “Natuurlijk zou het het mooiste zijn als wij in de laatste fase scoren. Maar zo gaan we natuurlijk niet de wedstrijd in. Dat doe je namelijk om te winnen. En als wij vroeg op voorsprong kunnen komen, laten we dat zeker niet na.”

Opstelling Nederland – Tsjechië

Vermoedelijke opstelling Nederland: Zoet; Riedewald, Van Dijk, Bruma, Tete; Wijnaldum, Blind, Sneijder; Memphis, Huntelaar, El Ghazi

Vermoedelijke opstelling Tsjechië: Čech, Kaderabek, Procházka, Suchy, Novak, Dockal, Pavelka, Krejci, Darida, Sural, Lafata.

De wedstrijd Nederland – Tsjechië begint vanavond, evenals Turkije – IJsland, om 20:45 uur.