Nederland – IJsland EK 2016 kwalificatie. De laatste wedstrijd van Oranje die zo veel spanning met zich meenam als deze van vandaag tegen IJsland zal ongetwijfeld de halve finale op het WK voetbal 2014 zijn geweest tegen Argentinië. Er staat dan vanavond misschien geen plek in de finale op het spel, een plek op een eindtoernooi in 2016 kan echter wel in het geding komen.

Nederland – IJsland

Mocht Nederland namelijk tegen IJsland of zondag tegen Turkije niet de volle honderd procent aan punten binnen halen, wordt het toch wel een lastig verhaal om zich te kwalificeren voor het EK voetbal 2016 in Frankrijk.

Reden genoeg voor een hoop spanning dus. En die spanning zou zeker te verwachten zijn bij de nieuwe bondscoach, Danny Blind. Toch gaat Blind uit van zijn eigen kracht, zonder IJsland te onderschatten. “Ze hebben na zes duels vijftien punten. Meer hoef ik niet te zeggen. Het wordt niet makkelijk, maar ik ben ook niet zenuwachtig. We hebben kwalificatie voor het EK gewoon nog in eigen hand en willen ons rechtstreeks plaatsen.” Toch wil Blind nog niet te veel kwijt over zijn opstelling voor vanavond, zo blijkt ook uit zijn persconferentie: “Ik deel mijn opstelling alleen met mensen waar ik een belang bij heb. Dat zijn de spelers. Bij media heb ik geen belang.”

Vermoedelijke opstelling Nederland – IJsland

De welbekende ‘hesjesuitgift’ vertelt ons echter al wel iets over de waarschijnlijke basiself. Die lijkt te gaan bestaan uit de volgende namen: Cillessen; Van der Wiel, De Vrij, Martins Indi, Blind; Anita, Klaassen, Sneijder; Robben, Huntelaar, Memphis.

De meest opvallende naam binnen die elf is waarschijnlijk toch wel Anita. De kleine middenvelder maakte op 16-jarige leeftijd zijn debuut onder Blind bij Ajax en de bondscoach heeft zijn zwak voor de controleur nooit onder stoelen of banken gestoken. Opvallend genoeg zal Anita de plek van een ploeggenoot overnemen, namelijk die van Georginio Wijnaldum. De miljoenen aankoop van Newcastle United startte sterk in Engeland maar lijkt zijn basisplaats bij Oranje kwijt te raken.

Opstelling IJsland: Halldorsson; Saevarsson, Sigurdsson, Arnason, Skulason; Bjarnason, Sigurdsson, Bödvarsson, Gunnarsson; Gudmundsson en Sigthorsson

Bekijk hier het kwalificatie speelschema EK voetbal 2016.

Huntelaar voorkeur boven Van Persie

Klaas-Jan Huntelaar Nederland - IJslandOok Robin van Persie ontbreekt dus naar alle waarschijnlijkheid in de basiself. Eerder al deze week raakte hij de aanvoerdersband kwijt aan Arjen Robben en nu krijgt Huntelaar de voorkeur boven hem in de spits. Reden hiervan kan natuurlijk ook zijn dat Van Persie pas net fit is. Huntelaar heeft al flink wat minuten gemaakt bij Schalke 04.

De wedstrijd Nederland – IJsland wordt vanavond afgetrapt om 20:45 uur en is te volgen op NPO 3.