Kazachstan – Nederland. Een ding is zeker, na deze week hoeven de Oranje fans in ieder geval niet meer in onzekerheid te leven. Dan is het lot beslecht over of we wél of niet nog kans maken om naar het EK voetbal 2016 in Frankrijk te gaan. Vanavond is daar ook al een belangrijke avond voor. Oranje is dan misschien wel de favoriet tegen Kazachstan maar een zekerheidje is het evenmin. Zeker na de onrust van afgelopen week rondom het selectiebeleid van bondscoach Danny Blind. Hem wordt verweten dat hij meer Ajacieden selecteert dan Feyenoorders en PSV’ers én meer contact heeft met Frank de Boer dan met andere coaches.

Kazachstan – Nederland: Blinds voorkeur?

Blinds reactie op deze situatie was te verwachten: “Ik probeer de beste spelers te selecteren en ken geen trainer die dat niet doet.” Toch lijkt de bondscoach zich wel iets van de situatie aan te trekken. Niet veel later ging hij namelijk in gesprek met PSV-trainer Phillip Cocu. Die vertelde tegenover PSV TV het volgende: “Ik denk dat het goed is dat we elkaar even hebben gesproken.”

Wijnaldum op scherp

Afijn, het lijkt er op dat er door Oranje voortaan geen wedstrijd meer gespeeld kan worden zonder dat er een relletje plaatsvindt rondom de selectie. De druk is hoog, zo weten ook de meeste spelers zelf, die zich in een situatie bevinden met het Nederlands Elftal waarin ze zich nog niet vaak bevonden hebben. “In Engeland wordt me steeds gevraagd hoe het kan dat Oranje er zo slecht voor staat”, zegt Wijnaldum tegen NUSport. “Ik vind het ook raar, deze situatie heb ik nog nooit meegemaakt met het Nederlands elftal. Maar het enige wat we nu kunnen doen, is twee keer winnen.”

Geen Robben, wél Sneijder

Wesley Sneijder Kazachstan - NederlandHet grote gemis zal er zijn in de vorm van Arjen Robben, hij is nog niet geheel fit verklaard. Wesley Sneijder is er wel bij, zijn vrouw staat op het punt van bevallen maar de middenvelder van Galatasaray lijkt ondanks dat toch in de basis te starten. Voorin zullen Klaas-Jan Huntelaar én Robin van Persie naar alle waarschijnlijkheid de honneurs waarnemen. Tete wordt verwacht als linksback en voor de rechtsbuiten positie ligt alles nog open. Om nog kans te maken op het EK moet Nederland vandaag én maandag winnen en moet Turkije een wedstrijd verliezen of twee keer gelijk spelen.

Vermoedelijke opstelling Kazachstan – Nederland

Vermoedelijke opstelling Oranje: Cillessen; Tete, Bruma, Van Dijk, Riedewald; Van Persie, Blind, Sneijder; El Ghazi, Huntelaar, Depay

Vermoedelijke opstelling Kazachstan: N.n.b