Live IJsland – Nederland

92′ Eindstand IJsland – Nederland 2-0, doelpunten door Sigurðsson (9′ en 41′)
91′ Schot Robben, naast
90′ 2 minuten extra tijd
88′ Böðvarsson eruit, Gíslason erin
86′ Hoekschop Nederland, weggekopt
84′ Böðvarsson schiet net naast!
83′ Geel voor de Jong na overtreding
82′ Hallfreðsson haalt uit, over
76′ Afellay eruit, Fer erin
74′ Kans voor Nederland, Martins Indi kopt over
73′ Schot van IJsland op doel, in handen Cillessen
68′ Lens eruit, Promes erin
Stand Bosnië-Herzegovina – België 1-1
65′ Weer enormge kans IJsland, stand nog steeds 2-0
Nog een half uur te spelen
58′ Hoekschop Nederland, wordt weggewerkt
55′ Corner IJsland, Afellay schopt weg
54′ De Vrij voorkomt volgende kans voor IJsland
53′ Bijna 3-0 voor IJsland
Nederland voert de druk op
50′ Van Persie haalt uit, over
45′ Skúlason eruit, Sævarsson erin
45′ Sneijder eruit, Huntelaar erin
Tweede helft
Ruststand IJsland – Nederland 2-0
45′ 1 minuut extra tijd
44′ Huntelaar warmt zich op naast het veld
41′ Doelpunt! IJsland op 2-0 na schot Sigurðsson
41′ Corner IJsland
40′ Goede voorzet Böðvarsson, de Vrij kopt weg
40′ Hoekschop Nederland, beland bij keeper
Bosnië op voorsprong tegen België: 1-0
29′ Kopkans voor robben na voorzet Blind, net naast
25′ Van Persie met een goede kans, Halldórsson houdt tegen
18′ IJsland maakt goed gebruik van counter mogelijkheden
15′ Vrije trap Robben, weggekopt
13′ Eerste goede aanval Nederland, bal beland in handen keeper
9′ Doelpunt voor IJsland, Sigurðsson schiet makkelijk raak 1-0
8′ Penalty voor IJsland, na “lichte” overtreding van de Vrij
4′ Cillessen klaagt over te zachte bal
0′ Aftrap genomen

Opstelling

Opstelling Oranje: Cillessen; Van der Wiel, De Vrij , Martins Indi, Blind; Afellay, de Jong, Sneijder; Robben, Van Persie, Lens

Opstelling IJsland: Halldórsson; Bjarnason, Árnason, Sigurdsson, Skúlason; Bjarnason, Gunnarsson, Sigurðsson, Hallfreðsson; Böðvarsson, Sigþórsson

——–

IJsland – Nederland. Vanavond om 20:45 uur speelt Nederland in het stadion Laugardalsvöllur uit tegen IJsland. Het is de derde wedstrijd in Groep A van de kwalificatie voor het EK 2016. De IJslanders hebben zes punten bemachtigd, Oranje drie.

In het knusse stadion zijn tienduizend plaatsen beschikbaar en de tickets voor deze kraker in Groep A waren in een half uur uitverkocht. Het IJslandse Elftal is hot in het koude land. Het IJslandse voetbal beleeft hoogtijdagen. Het land staat op plek 34 van de FIFA Ranking, de hoogste notering sinds de lijst in het leven is geroepen. Nog maar drie jaar bevond het dunst bevolkte land van Europa zich buiten de top honderd.

Nooit eerder plaatste IJsland zich voor een EK of WK. Die frustratie lijken de IJslanders de komende maanden van zich af te gaan spelen, geholpen door de uitbreiding van het aantal EK-deelnemers van 16 naar 24 maar vooral ook door de perfecte start met twee zeges op rij.

Voor Nederlandse voetbalvolgers is Kolbeinn Sigþórsson de bekendste speler. De spits van Ajax heeft in 25 interlands al zestien keer gescoord – een gemiddelde waar hij bij zijn club bij lange na niet aan kan tippen (27 uit 66). Alfreð Finnbogason van Real Sociedad was vorig jaar namens Heerenveen de topscorer van de Eredivisie en Gylfi Þór Sigurðsson heeft al twee seizoenen in de Premier League gespeeld (eerst voor Tottenham, nu voor Swansea).

Veel vraagtekens rondom Oranje

“We spelen goed en hebben veel vertrouwen. We kunnen topteams verslaan als we net zo goed voetballen als vrijdag tegen Turkije”, zegt Sigporsson. “Het Nederlands elftal staat onder druk. Na de nederlaag tegen Tsjechië zijn er veel vraagtekens rondom Oranje.”

Oranje-coach Guus Hiddink kan niet anders dan erkennen dat hij liever in de positie van IJsland verkeerde, dat nog geen verliespunten opliep. “IJsland heeft niet zomaar een team”, vindt Hiddink. “Vooral op het middenveld hebben ze een paar creatieve spelers rondlopen. Ze blijven vechten en hard werken, daarmee maken ze het iedere tegenstander moeilijk.”

Vermoedelijke opstelling IJsland – Nederland

Vermoedelijk start Nederland met dezelfde basis als de met 3-1 gewonnen match tegen Kazachstan. De voorwaarde is dat middenvelder Ibrahim Afellay is hersteld van de schop die hij van een Kazak kreeg. In dat geval begint Oranje met deze elf namen: Cillessen; Van der Wiel, De Vrij, Martins Indi en Blind; Afellay, Sneijder en De Jong; Robben, Van Persie en Lens.

In juni 2009 won Nederland een WK-kwalificatiewedstrijd uit tegen IJsland met 1-2. Van de mannen die toen voor Oranje in het veld kwamen zijn er nog vier van de partij: Arjen Robben, Nigel de Jong, Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar.