Vanaf volgend jaar komt er een nieuw internationaal voetbaltoernooi bij, zoals je misschien al wist. Het Nederlands Elftal zit zelfs in de hoogste divisie van de Nations League.

Veel mensen met een warm hart voor Oranje dachten waarschijnlijk dat er in het laatste duel met Zweden niks meer op het spel stond. Alleen een bizarre monsterzege zou Oranje nog naar het WK 2018 helpen. Maar er stond wel degelijk iets op het spel. Want door de zege op Zweden zit het Nederlands Elftal nu in de hoogste divisie van de eerste Nations League, die gespeeld wordt in het seizoen 2018/19.

Nations League 2018 – 2019 Nederland

In de reguliere kwalificatie worden 20 van de 24 plekken voor het EK 2020 verdeeld. De overige vier plekken komen uit de Nations League. Je zou zeggen dat het dan nadelig is voor Oranje, dat het in de sterkste divisie zit, maar niets is minder waar. Want de reguliere EK kwalificatie gaat boven de Nations League.

Als de sterke landen uit Divisie A zich al gekwalificeerd hebben, betekent dat meer kans voor het Nederlands Elftal – als het zich niet plaatst via de kwalificaties.

Hoe werkt het?

De reguliere EK kwalificatie wordt kleiner, met vijf of zes landen per poule en de bovenste twee die zich kwalificeren voor het EK 2020. In de Nations League speelt men vervolgens met drie landen per groep, in vier groepen. De vier groepswinnaars gaan door naar de halve finales en finale, die bepalen wie de winnaar wordt van de eerste Nations League.

Uiteindelijk worden de plekken in de play-offs (dus extra plekken voor het EK voetbal 2020) gevuld door rangschikking van teams die zich niet regulier gekwalificeerd hebben voor het EK. Dat gaat van onder naar boven, met sowieso een plekje voor de groepswinnaars die zich niet voor het EK hebben geplaatst. Als die zich al wel hebben geplaatst, krijgt de nummer 2 van die groep het ticket voor de play-offs. Dat is dus de minimale eis voor het Nederlands Elftal. De play-offs vinden plaats in maart 2020.

Oranje wacht op 24 januari 2018

De Nations League komt er sneller aan dan je denkt. Rond deze tijd volgend jaar zijn de groepswedstrijden al in volle gang. Die worden namelijk gespeeld in september, oktober en november 2018. Begin juni 2019 zijn de halve finales en finales van de Nations League. Tussendoor begint in maart 2019 de reguliere EK kwalificatie met tien poules, met de nummers 1 en 2 die zich rechtstreeks plaatsen voor het EK 2020.

De loting voor de groepsindeling van de Nations League is op 24 januari 2018. Nederland krijgt in Divisie A dus twee groepsgenoten uit: Duitsland, Portugal, België, Spanje, Zwitserland, Frankrijk, Engeland, Italië, Polen, Kroatië en IJsland.