Nederland – Verenigde Staten. Het Nederlands elftal bereidt zich vrijdag met een oefenwedstrijd tegen de Verenigde Staten voor op de belangrijke wedstrijd van komende week. Dan moet er in Riga gewonnen worden van Letland om uitzicht te houden op het EK voetbal 2016 in Frankrijk.

Weet Oranje zich nog te plaatsen voor EK voetbal 2016

Voor de meeste Oranje-spelers zit het seizoen bij hun clubs erop, maar dat wil niet zeggen dat er al vakantie gevierd kan worden. Sterker nog, de EK-kwalificatiewedstrijd van volgende week kan als cruciaal worden gezien. Wanneer er namelijk niet gewonnen wordt bij Letland, kan plaatsing voor het EK zo goed als vergeten worden. De manschappen van Guus Hiddink spelen vanavond echter eerst een oefeninterland tegen de Verenigde Staten. De bondscoach van Oranje riep 24 spelers op voor het duel in de Amsterdam ArenA. Woensdag meldden Stefan de Vrij, Ron Vlaar en Jetro Willems zich als laatste.

Nederland – Verenigde Staten: Dost meld zich af met blessure

Ook Bas Dost kon op een oproep rekenen, maar de spits van VfL Wolfsburg meldde zich tot verbazing van Hiddink af met een blessure. De aanvaller heeft een scheurtje opgelopen in zijn hamstring. “Bas kan niet komen. Ik vind het opvallend dat hij met zo’n blessure toch gewoon heeft gespeeld. Misschien was die spier warm, was het adrenaline, maar dat hij dan na de rust nog steeds verder kon, vind ik opvallend”, liet Hiddink in een reactie weten aan Voetbal International. Met Robin van Persie, Klaas-Jan Huntelaar en Luuk de Jong heeft Hiddink in ieder geval nog drie andere spitsen over in zijn selectie.

Van Persie vol vertrouwen Nederland – Verenigde Staten

Hoewel Nederland er in de EK-kwalificatiegroep niet al te best voor staat, kan Van Persie niet geloven dat zijn ploeg zich uiteindelijk alsnog zal plaatsen voor het eindtoernooi in Frankrijk. “Oranje heeft slechts één keer, in 2002, het eindtoernooi niet gehaald. De druk is hoog, maar ik vind ons niet minder dan Turkije, IJsland of de andere ploegen. En als ik dan zoals vandaag naar onze training kijk… Dat is zó’n enorm hoog niveau. Dat is gewoon uniek”, aldus de aanvaller van Manchester United tegenover VI. “Ik heb er echt alle vertrouwen in dat we het gaan halen. The pressure is on, maar ik kan me niet voorstellen dat we ons niet gaan kwalificeren en dat we volgend jaar een vrije zomer hebben.”

De oefeninterland Nederland – Verenigde Staten wordt vanavond om 20:30 uur gespeeld in de Amsterdam ArenA.