Nederland – Tsjechië. Dat het nog moeilijk zou worden voor Oranje om zich te plaatsen, was voor deze interlandperiode al een understatement. Dat er echter weer een verliespartij bij zou zitten, was alles behalve ingecalculeerd. Gisteren verloor het Nederlands elftal in eigen huis van Tsjechië en maakte het de blamage dat deze kwalificatiereeks wel genoemd mag worden compleet. 2-3 werd het uiteindelijk voor de veredelde B-ploeg van de Tsjechen en dit betekende al weer de derde nederlaag in vier wedstrijden voor bondscoach Danny Blind.

Nederland – Tsjechië: Niet genoeg

Niet dat het allemaal nog wat had uitgemaakt om te winnen, Turkije won namelijk met 1-0 van IJsland waardoor het zich rechtstreeks kwalificeert voor het EK voetbal 2016 volgend jaar in Frankrijk. Maar toch, lange tijd stond het nog 0-0 in Turkije en op een gegeven moment kwamen de Turken zelfs met 10 man te staan door een schandalige tackle van linksbuiten Tore.

Virgil van Dijk blundert

Oranje begon goed aan de wedstrijd in de ArenA. Een levensgrote kans voor El Ghazi had de druk op de Turken kunnen vergroten maar het was uiteindelijk toch Tsjechië dat op voorsprong kwam. Kaderabek zorgde voor de 0-1, en Sural verraste een slecht uitziende Jeroen Zoet in de korte hoek. Bij allebei de doelpunten was er overigens een negatieve hoofdrol weggelegd voor Virgil van Dijk. De centrale verdediger van Southampton die door alle analytici al maandenlang de basis in gepraat werd, speelde een dramatische wedstrijd.

0-3 tegen tien man

Dit gold echter voor meer Nederlanders, met uitzondering van de jonge Kenny Tete. Hij was toch wel de enige die een voldoende mag bijschrijven na gisteren. Vlak voor rust kreeg Tsjechië nog een rode kaart, waardoor Nederland nog ruim een helft had om wat terug te doen tegen tien man maar weer waren het de Tsjechen die het eerste doelpunt maakten. Of ja, Robin van Persie deed het voor hun: 0-3.

Nederland – Tsjechië: Huntelaar verklaart

Na het brengen van Bas Dost in de punt van de aanval, kwam Oranje nog tot een aantal kansen en Huntelaar en Van Persie wisten beiden een van hun kansen te benutten wat de eindstand 2-3 opleverde. Voor Klaas-Jan Huntelaar is de reden van uitschakeling duidelijk: “Uiteindelijk is het een kwestie van kwaliteit als je je over tien wedstrijden niet kwalificeert. Tegen de landen die zich wel kwalificeren hebben we ook geen wedstrijd gewonnen.” Verklaart de spits tegen de NOS na de wedstrijd.