Nederland – Letland. Eindelijk waren er weer lachende gezichten te zien bij het Nederlands elftal. Na de verloren EK 2016 kwalificatie wedstrijden tegen Mexico en IJsland werd er van Letland wel overtuigend gewonnen. In de Amsterdam ArenA wist Oranje zes keer te scoren tegen de zwakke Letten. De doelpuntenmakers waren Huntelaar(2x), Robben (2x), Van Persie en Jeffrey Bruma. Ook hield Nederland weer eens een keer de nul, dit was Guus Hiddink in zijn tweede periode bij Oranje nog niet gelukt.

Druk voor Hiddink én spelersgroep

De wedstrijd stond natuurlijk in het teken van Guus Hiddink. De bondscoach had voor de interland met Mexico al aangegeven dat wanneer Nederland van Letland zou verliezen, hij zelf zou opstappen. Dat die druk ook bij de spelersgroep voelbaar was, bleek wel uit de woorden van Robin van Persie na de wedstrijd. De aanvoerder zei tegenover de NOS: “De druk zat erop, van alle kanten. Ik was iets zenuwachtiger dan normaal, wij zijn ook mensen. Als je dan zo aan de wedstrijd begint en zo’n goede pot neerzet, ben ik tevreden.”

Goede eerste helft

Oranje speelde inderdaad een goede pot. Met twee spitsen (Huntelaar en Van Persie) en Affelay en Robben op de flanken domineerde ze tegen Letland vanaf de eerste minuut. Waar Affelay al in de tweede minuut op de paal schoot, wist Van Persie een aantal minuten later al wel het net te vinden. Na een fraaie voorzet van Robben wist de spits van Manchester United met een kopbal de verre hoek te vinden. Het veldspel was verzorgd en de Letten, die een wel heel zwakke indruk maakten, kregen geen ruimte om iets in balbezit te betekenen. Nog voor rust werden de 2-0 en 3-0 al gemaakt en was de wedstrijd beslist. Louis van Gaal zal minder tevreden zijn met de eerste helft, zijn controlerende middenvelder Daley Blind raakte geblesseerd en volgens de berichten zien we hem dit jaar niet meer terug op het veld.

Oranje zakt terug

In de tweede helft was duidelijk te zien dat Nederland wat gas terugnam. Naast een schitterende vrije trap op de lat van Arjen Robben gebeurde er vrij weinig na de theepauze. Pas een kwartier voor tijd werd de 4-0 gemaakt. Jeffrey Bruma kon intikken nadat een corner van Wesley Sneijder werd verlengd. In de laatste tien minuten maakte zowel Huntelaar als Robben hun tweede doelpunt van de wedstrijd en bepaalde daarmee de eindstand: 6-0.