EK 2016 Kwalificatie Letland – Nederland. Oranje speelt vanavond om 20.45 uur het cruciale kwalificatieduel in en tegen Letland. Het Nederlands elftal moet winnen om de achterstand op Tsjechië en IJsland niet groter te laten worden.

Na vijf wedstrijden staat Oranje op een teleurstellende derde plaats, met een ruime achterstand op Tsjechië en IJsland. De nummer één en twee van de poule, die beiden nog naar Nederland komen, spelen vanavond tegen elkaar. Bij een overwinning op Letland kan Nederland dus goede zaken doen ten opzichte van haar concurrenten.

Derde ontmoeting tussen Nederland en Letland

Twee keer eerder stonden Oranje en Letland tegenover elkaar in een officieel duel. De eerste confrontatie vond plaats tijdens het EK Voetbal 2004 in Portugal. Deze wedstrijd werd dankzij goals van Ruud van Nistelrooy (2x) en Roy Makaay met 3-0 gewonnen, waardoor Nederland zich ten koste van Duitsland plaatste voor de kwartfinale.

De tweede onderlinge ontmoeting vond vorig jaar plaats in het kader van EK voetbal 2016 kwalificaties. In de Amsterdam ArenA was Nederland met maar liefst 6-0 te sterk voor de Oost-Europeanen. De doelpunten werden gemaakt door Klaas-Jan Huntelaar (2x), Arjen Robben (2x), Robin van Persie en Jeffrey Bruma.

Letland – Nederland: Hiddink wil aanvallen

Bondscoach Guus Hiddink moet het in Riga zien te redden zonder Arjen Robben, Ron Vlaar en Jordy Clasie. Donderdag tijdens de persconferentie maakte de 68-jarige Hiddink zijn opstelling voor het belangrijke duel met Letland al bekend. Naast Huntelaar en Van Persie, zullen ook Narsingh en Memphis Depay aan de aftrap verschijnen.

‘’Wij willen tegen Letland graag aanvallen, zonder daarbij de verdediging uit het oog te verliezen’’, vertelde Hiddink tijdens de persconferentie. ‘’Dit elftal zal de discipline moeten hebben om een goed defensief blok te vormen. Daar zullen ook de aanvallend ingestelde spelers aan moeten meewerken.’’

Opstelling Letland – Nederland

Opstelling Nederland
Jasper Cillessen; Gregory van der Wiel, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Jetro Willems; Daley Blind, Wesley Sneijder, Robin van Persie; Luciano Narsingh, Memphis Depay, Klaas-Jan Huntelaar.

Tussenstand EK Kwalificatie Groep A

  1. Tsjechië, 5-13
  2. IJsland, 5-12
  3. Nederland, 5-7
  4. Turkije, 5-5
  5. Letland, 5-3
  6. Kazachstan, 5-1