EK voetbal 2016. De komende dagen worden er nog wat vriendschappelijke interlands afgewerkt tussen deelnemers aan het Europees kampioenschap voetbal 2016. Maar de anticipatie daaromtrent is nihil, want het grote aftellen naar Euro 2016 is begonnen: vrijdag begint het voetbalfeest.

Maandag speelt Polen tegen Litouwen, dat overigens absent is in Frankrijk, terwijl later die avond Italië het opneemt tegen Finland, eveneens afwezig. IJsland heeft een deurmat opgetrommeld om wat vertrouwen te tanken, want van Liechtenstein moet toch met een aardige marge worden gewonnen. Titelverdediger Spanje speelt dinsdag tegen Georgië en woensdag komen Portugal en Estland in actie.

Ierland heeft het oudste team

Nu alle 24 deelnemers aan het EK 2016 hun 23-koppige selectie hebben ingediend bij de UEFA, kunnen wat statistische feiten worden gedestilleerd. Het blijkt dat Ierland het oudste team naar Frankrijk stuurt. De gemiddelde leeftijd van de Ieren is 29.4 jaar. Mochten de Ieren verrassend ver komen, dan zal het plots de gouden generatie blijken. Waarschijnlijker is echter een roemloze aftocht voor de grijze generatie.

Engeland beschikt over het jongste team. En dat deze jonkies (gemiddeld 25.4) jaar toch al kunnen presteren, bleek uit de perfecte score van tien gewonnen kwalificatiewedstrijden. Marcus Rashford is met zijn achttien jaar de jongste deelnemers van Euro 2016.

Zweden heeft het langste team

Niet alleen Zlatan Ibrahimivic heeft een imposante gestalte. Ook zijn mede-Zweden torenen boven menig tegenstander uit. De gemiddelde lengte van de Zweedse selectie is 1,86 meter. Logischerwijs zijn de langste mannen van het toernooi doelmannen. Fraser Foster van Engeland is bijvoorbeeld 2,01 meter.

Spanje is qua prestaties een reus, maar qua formaat zijn de spelers dreumessen. Hun gemiddelde lengte is 1,80 meter. Pedro kan bijna tussen de benen van tegenstanders door rennen. De aanvaller van Chelsea is 1,67 meter. Toch is dat nog niet het dieptepunt, want de allerkleinste van Euro 2016 is de Albaniër Ergys Kaçe (1,61).

Duitsland meeste interlandgoals in selectie

De Duitsers komen met een jonge spelersgroep naar het toernooi, want op die ranglijst wordt alleen aan Engeland voorrang verleend. Toch bulkt Die Nationalmannschaft van de ervaring. De 23 opgeroepen krachten hebben samen al 208 internationale goals gemaakt. Fors meer dan nummer twee Ierland (119). In de ranglijst met totale aantal caps staat Duitsland derde (925), achter Ierland (950) en Spanje (961).

Programma vriendschappelijke interlands

Maandag 6 juni 2016
18:00 Polen – Litouwen
20:45 Italië – Finland
21:30 IJsland – Liechtenstein

Dinsdag 7 juni
12:00 Australië – Griekenland
20:45 Spanje – Georgië

Woensdag 8 juni
20:45 Portugal – Estland

Wedden op de wedstrijden

Maak nu je wedaccount in orde bij 888Sport en zet straks ook in op het EK 2016. Een weddenschap maakt iedere wedstrijd zoveel spannender. Voor iedere ingezette euro krijg je het vetgedrukte bedrag terug bij een juiste voorspelling!