Italië – Portugal oefeninterland. Het is de vriendschappelijke wedstrijd van deze interlandperiode die het minst vriendschappelijk zal zijn van allemaal. In Italië wordt er vanavond namelijk gevoetbald tussen de Italianen en de Portugezen. Een mooi oefenduel, zo was gepland, maar inmiddels zijn er andere belangen bij komen kijken. Voor Italië is er in ieder geval al goed nieuws vóór de wedstrijd. Cristiano Ronaldo, die onlangs zijn 500e doelpunt maakte, zal namelijk niet mee doen bij de Portugezen en dat scheelt een slok op een borrel.

Belangen van Italië

Hoe de FIFA-wereldranglijst precies wordt berekend is een formule waar menig professor nachten van wakker ligt. Het enige dat we nu moeten weten is dat Italië de wedstrijd van vanavond moet winnen om voor de WK-kwalificatie als groepshoofd geplaatst te worden. Wanneer het vanavond namelijk niet wint van Portugal, zal het buiten de top 9 van de ranglijst komen en laat dat nou net nodig zijn om jezelf groepshoofd van een kwalificatiepoule te mogen noemen.

Conte hekelt nederlagen

Hoewel de belangen duidelijk zijn, probeert bondscoach Conte de druk bij zijn spelers weg te halen door in een persconferentie te zeggen dat elke wedstrijd voor hem hetzelfde is. “Ik zie geen verschil tussen deze pot en een competitieve wedstrijd. Mijn spelers beseffen heel goed hoezeer ik het woord nederlaag haat. Ik wil ook dat ze begrijpen wat het verschil is tussen winnen en verliezen, ook al staan er geen drie punten op het spel.” Zo laat de ex-trainer van Juventus optekenen na de vraag of deze wedstrijd extra belangen meebrengt.

Italië – Portugal: druk bij Conte?

De spelers van Italië zijn echter niet de enige waar de druk op staat. In de media wordt er al een tijd lang gespeculeerd over het vertrek van Antonio Conte. Hij zou geen goede wisselwerking hebben met de groep en denken aan een ontslag. “Sommigen hebben het aangedurfd te voorspellen wat ik ga doen. Hoewel ik moeilijke momenten heb gehad, heb ik nooit gedacht om op te stappen. Ik heb me gecommitteerd aan Italië.” Waren de fraaie woorden die de manager koos om dit onderwerp van de tafel te schuiven. Vooral voorin heeft Conte momenteel een hoop lastige keuzes. Kiest hij voor beweeglijke aanvallers of zal Graziano Pellè in de spits starten?

De wedstrijd wordt vanavond afgewerkt in het Stadio Olimpico.

Programma vriendschappelijke wedstrijden

15:00 uur: Zuid-Afrika – Angola
18:00 uur: Italië – Portugal
20:30 uur: Polen – Griekenland
20:45 uur: Jordanië – Trinidad en Tobago