Israël – België. In Groep B van de EK 2016-kwalificatie ligt het nog helemaal open. Zowel Israël als Wales en België maken nog aanspraak op de eerste twee plekken. Israël stond voor de aanvang van deze interlandperiode nog fier aan kop maar wist dat het met de twee wedstrijden tegen Wales en België een flinke dobber aan zat te komen. Israël verloor dan ook met 0-3 van Wales en nu is België de volgende stop voor de Israëliërs. De winnaar van vandaag wordt meteen koploper van deze groep, Wales claimt hoe dan ook de tweede plek.

België swingend langs Cyprus in oefenduel

Waar Israël de eerste van deze twee wedstrijden ruim verloor van de Britten, wisten de Belgen wel hun punten te pakken. Met maar liefst 5-0 werd Cyprus swingend opzij gezet. De doelpunten werden gemaakt door Fellaini (2x), Eden Hazard, Benteke en de debutant Batshuayi. Niet alleen maakten de Rode Duivels vijf klasse doelpunten tegen het zwakke Cyprus, ook het positiespel was verzorgd. Hierdoor gaan de Belgen met een goed gevoel aan de slag tegen de tegenstander van vanavond, Israël.

Bosnië-Herzegovina maakt weg vrij voor Israël

Het is al allerminst opvallend te noemen dat Israël zo hoog staat in deze poule. Het land is een relatief gezien voetbaldwerg die vooraf geen al te grote kansen werd toegedicht in deze groep. Een van de belangrijkste redenen voor deze tussenstand is dat Bosnië-Herzegovina het tot nu toe enorm laat afweten in Groep B. Het normaal gesproken zo sterke land uit de Balkan wist dan wel met 3-0 van Andorra te winnen afgelopen zaterdag maar verder valt er tot nu toe weinig te juichen in de kwalificatiereeks. Het elftal, met sterren als Dzeko, Pjanic en Begic, behaalde tot nu toe slechts vijf punten uit vijf wedstrijden waardoor de weg naar de top 3 openligt voor Israël.

Israël – België: België favoriet

Maar ook bij Israël zelf lopen een aantal bekende spelers rond. Zo speelt de ervaren klasbak en oud-Chelsea speler Ben Haim in het centrum van de verdediging en hopen ze voorin van bevliegingen van Ben Sahar, die vorige week nog twee doelpunten maakte namens Willem II tegen FC Dordrecht. Toch lijkt de grote favoriet voor vanavond België waardoor Gareth Bale met zijn Wales de grootste kanshebber zal zijn om in de schaduw van de Belgen mee te gaan naar het EK voetbal.

De wedstrijd Israël – België begint vanavond om 20:45 uur.