Finale EK 2016: Portugal – Frankrijk. Nog één nachtje slapen en dan beslissen Portugal en Frankrijk wie zich Europees kampioen 2016 kroont. Frankrijk rekent op zichzelf en het volk, Portugal op zijn sterren.

Didier Deschamps moet op Paul Pogba letten

Het is inmiddels de vijfde keer dat Frankrijk een eindronde organiseert. En tot nu toe won Frankrijk de helft: op het WK 1938 en het EK 1960 lukte het niet in eigen land, maar op het EK 1984 en het WK 1998 wel. Bij dat laatste toernooi hief de huidige bondscoach Didier Deschamps de beker omhoog als aanvoerder, en twee jaar later deed hij hetzelfde op het EK 2000 in België en Nederland. Als hij nu wint, is hij de eerste na de Duitser Berti Vogts die als speler én trainer het EK wint. Hoewel Vogts op het EK 1976 geen minuut speelde.

Intussen moet Deschamps wel opletten dat zijn ploeg bij de les blijft. Want het Manchester United van José Mourinho is intussen ongegeneerd aan het trekken aan twee Franse spelers, volgens verschillende media. Mourinho zou heel graag Paul Pogba overnemen van Juventus, waarbij enorme bedragen van boven de 100 miljoen euro worden genoemd. En dan heeft hij naar verluidt ook nog zijn oog laten vallen op Blaise Matuidi van Paris Saint-Germain.

Pepe weer in training bij Portugal

Twee volledig fitte ploegen lijken zondagavond tegenover elkaar te staan. Want bij Portugal lijkt het laatste twijfelgeval de wedstrijd te halen: Pepe. Door een bovenbeenblessure kon hij niet in actie komen in de halve finale tegen Wales, die Portugal met 2-0 won. Gisteren hervatte hij de training en kwam zelfs weer met een bal in actie. Er is dus een goede kans dat hij morgen aan de aftrap staat.

Cristiano Ronaldo droomt van titel EK 2016

De grote ster aan Portugese kant is twaalf jaar na de verloren EK-finale tegen Griekenland dicht bij het voltooien van zijn jongensboek. Met Manchester United en Real Madrid heeft hij al lang alles gewonnen wat hij wilde: drie keer een Champions League, vier landstitels, twee club-WK’s en nog veel meer. Een toernooizege met Portugal, dat staat al ruim 13 jaar op zijn verlanglijstje.

“Ik heb er altijd van gedroomd iets te winnen met Portugal. Ik heb op clubniveau en op individueel gebied alles al gewonnen, maar het zou de kroon op mijn werk zijn als ik iets win met Portugal. Ik geloof erin, mijn teamgenoten geloven erin, alle Portugezen geloven erin en ook alle Portugese immigranten in Frankrijk geloven erin. We moeten positief zijn, want ik denk dat Portugal zondag voor het eerst een belangrijke prijs gaat winnen.”

Wedden op Finale EK 2016