Engeland – Nederland oefeninterland. Vanavond, dinsdag 29 maart om 21:00 uur, begint Engeland tegen Nederland: Een vriendschappelijke wedstrijd in het vermaarde Wembley stadion te Londen. Voor Engeland is het een duel ter voorbereiding op het Europees Kampioenschap 2016. Voor Oranje is het de zoveelste poging de wonden te likken.

In augustus 2015 werd Danny Blind aangesteld als opvolger van Guus Hiddink. De balans van Blind sindsdien is treurig: de zes partijen (vier kwalificatieduels, twee friendlies) resulteerden in twee zeges en vier nederlagen. Het doelsaldo over die reeks is 9-13. Maar al te vaak regent het tegengoals. In de laatste vijf interlands produceerden Turkije, Tsjechië en Frankrijk een drieklapper. En slechts negen maanden geleden vertrok de VS nog uit Amsterdam met een 3-4 op zak.

Aanvallend talent Engeland

De vraag is dus: hoeveel flaters zullen de defensieve krachten van Oranje ditmaal begaan? De selectie van Engeland barst van het aanvallend talent, dat niets aan snelheid tekort komt. Mannen als Danny Welbeck, Daniel Sturridge, Harry Kane en Jamy Vardy zijn er als een speer vandoor als hen ruimte wordt gegund. Kane maakte afgelopen weekend nog een prachtige goal tegen wereldkampioen Duitsland, door zichzelf in een drukbezet strafschopgebied vrij te spelen met een achterwaartse sleepbeweging.

Degelijkheid Oranje verdwenen

Welke Nederlandse spelers hebben zulke kunststukjes in de hoge hoed zitten? Arjen Robben uiteraard, maar de geblesseerde ster van Bayern München ontbreekt. Memphis Depay kan het zo af en toe, maar de vleugelspeler heeft zijn debuutjaar in de Engelse Premier League (voor Manchester United) niet zo goed verteerd. De degelijkheid van de WK’s voetbal van 2010 en 2014 is volkomen verdwenen bij Oranje. En vooralsnog is daar geen offensieve flair voor teruggekomen.

Tekenend is dat er geen onbetwistbare aanvalsleider is. Klaas-Jan Huntelaar (32) zit in de nadagen van zijn loopbaan en scoort niet meer aan de lopende band. Hij staat op 42 interlandgoals. Nu ook Wesley Sneijder moet afhaken (hamstring), is Ibrahim Affelay na de Hunter de international met het hoogste aantal goals. Hoeveel hij er dan maakte? Zeven. Kortom, het ontbreekt bij Oranje aan doorgewinterde toppers, terwijl er de nodige twijfels zijn over de jonge aanwas.

Wedden op Engeland – Nederland

Ook vandaag wordt in de veertiende minuut gelegenheid geboden om Johan Cruijff te eren. Het 68-jarige icoon van Ajax, FC Barcelona en Oranje is ook in Engeland uitermate gerespecteerd en geliefd. Engelse media pakten na zijn overlijden groot uit en prezen hem als de belangrijkste figuur in de ontwikkeling van het moderne voetbal.

Het heengaan van Europa’s beste voetballer ooit, valt symbolisch samen met de zwarte periode van het huidige Oranje. Bookmaker 888Sport verwacht dat Engeland de match wint en zetten @1.68 op thuiswinst. Gelijkspel noteert @3.55, een zege van Nederland liefst @5.25. Het zal een open partij worden, want Engeland gaat zich in eigen huis niet verstoppen. Daarom tippen we dat Oranje minstens eenmaal scoort; de over 0,5 goals op het uit-team noteert @1.63.