EK voetbal 2016. Mooier kon het bijna niet. Twee jaar na een enorm succesvol WK voetbal 2014 waarop Oranje derde wordt, zou het een EK voetbal 2016 gaan spelen in Frankrijk, om de hoek dus. Talenten als Memphis Depay, Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi maakten de stap naar Europese (sub)topclubs en zouden de oude rotten Arjen Robben, Wesley Sneijder, Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar ondersteunen in wat wel eens hun laatste kunstje zou kunnen gaan worden op het gebied van het Nederlands elftal. In een kwalificatiepoule met Turkije, IJsland en Tsjechië als meest sprekende namen zou Oranje wel even eerste worden, zodat de tickets naar Frankrijk al konden worden gekocht. Maar Oranje wordt geen eerste, ook geen tweede, en of het derde wordt en daarmee nog naar het EK kan is nog maar de vraag.

Bekijk hier het kwalificatie speelschema EK voetbal 2016.

Slechte resultaten Oranje

Hoe heeft het dan zo ver kunnen komen? Het begon eigenlijk allemaal tegen Tsjechië. Daar was het Daryl Janmaat die in de allerlaatste minuut op de eigen paal kopte, waarna een Tsjech de bal zo binnen kon lopen. Vervolgens verloor Oranje van IJsland, speelde het gelijk tegen Turkije en verloor het afgelopen donderdag opnieuw van IJsland. Twee wedstrijden tegen IJsland resulteerde in een doelsaldo van drie tegen en nul (!) voor. Gisteren bleek dat de Turken, die bijna een net zo beroerde kwalificatie draaien als Oranje, Nederland niet veel beter liggen. In twee wedstrijden werd er één keer gescoord en kreeg het vier goals tegen.

Bekijk hier de speelsteden in Frankrijk voor het EK voetbal 2016.

Blind houdt vertrouwen in EK voetbal 2016

Toch heeft bondscoach Danny Blind, die het al stokje in penibele situatie overnam van de ontslagen Guus Hiddink, nog vertrouwen in kwalificatie voor het EK voetbal 2016: “Als wij onze laatste duels allebei winnen, moet ook Turkije zes punten pakken. We zijn nu afhankelijk van anderen, maar we kunnen nog derde worden.” Feit is dat Turkije op basis van het onderlinge resultaat echter aan vier punten genoeg heeft om Oranje achter zich te houden. Turkije speelt nog tegen de nummers één en twee, Tsjechië en IJsland. Die twee landen zijn al geplaatst en de vraag is dan ook maar hoe fanatiek die aan de wedstrijd beginnen. Nederland treft nog Tsjechië en Kazachstan en moet dus in ieder geval beide wedstrijden winnen.