EK 2016. Hier in Nederland waren we al bekend met de kracht van IJsland en zullen we daarom niet zo hard hoonlachen om de uitschakeling van Engeland op Euro 2016. Maar de rest van Europa vindt het machtig amusant, dat de Three Lions met 1-2 onderuit gingen tegen de toernooiverrassing.

Het is natuurlijk ook wel opvallend: een land met 300.000 inwoners legt er een van 53 miljoen over de knie. Terwijl IJsland debuteert op een eindronde en tot vier jaar geleden een van de allerkleinste onderdeurtjes van het Europese voetbal was. Bondscoach Roy Hodgson, wiens contract toch al afliep, wist dat hij verlenging op zijn buik kon schrijven en stapte direct op.

Vooraf was het vertrouwen in het team nog best in orde, maar zagen weinigen het zitten in Hodgson. Het ontbrak bij hem aan tactisch benul, een helder speelplan en de moed om grote namen te elimineren. Want is Wayne Rooney niet te traag om vanuit de spits naar het middenveld af te zakken, en waarom kreeg de met een crisis worstelende Raheem Sterling een basisplaats?

Leedvermaak jegens Engeland groot

Diverse kranten en tv-analisten noemden het de slechtste wedstrijd van Engeland ooit. Het land is nu wel gewend aan vroege uitschakelingen, maar ditmaal gebeurde het niet eens via het voor Engeland traditionele strafschoppenfiasco.

Wales was minstens zo happy als IJsland toen het laatste fluitsignaal klonk. De Welshmen barstten in juichen en dansen uit, alsof ze net zelf de EK finale hadden gewonnen. Het leedvermaak jegens de grote Britse broer zit diep.

Spanje moet nu echt verbouwen

Na het inktzwarte WK 2014 mocht Vicente del Bosque proberen om Spanje weer naar de top te brengen. Het is de besnorde coach niet gelukt. Tegen eerst Kroatië en daarna Italië kon La Furia niet de gebruikelijke tiki-taka-wurggreep uitoefenen. Vooralsnog heeft hij zich niet uitgelaten over zijn positie en houdt ook de Spaanse bond zich nog stil.

Maar wie ook voor de groep komt te staan, het is tijd om een paar veteranen te bedanken. Andres Iniesta is over twee jaar 34, terwijl ook David Silva, Sergio Ramos, Gerard Pique, Cesc Fabregas, Juanfran en Pedo dan (of nu al) boven de dertig zijn. Het geraamte van de winstmachine van 2008 tot en met 2012 zwaait af, en heeft dat helaas niet in stijl kunnen doen.

Wedden op EK voetbal