Finale EK 2016: Portugal – Frankrijk. Na 50 wedstrijden, 107 goals en veel mooie verhalen is het tijd voor de conclusie: de finale. Portugal vertrouwt op Cristiano Ronaldo, Frankrijk hoopt op uitblinker Antoine Griezmann.

Cristiano Ronaldo voelt druk tegen Frankrijk

Portugal wordt door veel voetballiefhebbers beschimpt om hun soms weinig aantrekkelijke voetbal of manier van spelen. En vaak is ook Cristiano Ronaldo mikpunt van allerhande verwensingen en spot. Maar Portugal staat wel in de finale van het EK 2016, vijf keer gelijk staan na 90 minuten of niet. En de ster van Real Madrid heeft drie goals in het mandje liggen.

Het duel met Frankrijk wordt de zwaarste beproeving, vooral ook vanwege één feit vindt Cristiano Ronaldo. “Frankrijk is in mijn ogen de favoriet omdat ze thuis spelen. Dat is gewoon een groot voordeel. Het hele land staat achter Frankrijk. Maar we hebben een team dat heel lastig te verslaan is. Het zegt genoeg dat we nog ongeslagen zijn. We zijn overal op voorbereid. Ik voel me goed, jong en sterk. Sowieso wil ik de finale positief ingaan: zondag wint Portugal voor het eerst een beker. Het zou de kroon op mijn werk zijn.”

Portugal moet Antoine Griezmann bedwingen

Voor Frankrijk begon het toernooi ook moeizaam, met een paar last minute ontsnappingen. Dimitri Payet en Olivier Giroud waren een paar keer de redder in nood. Maar vanaf de knock-outfase begon Antoine Griezmann echt op stoom te komen: twee goals tegen Ierland, één tegen IJsland en twee doelpunten tegen Duitsland. De spits van Atlético Madrid heeft de verloren finale van de Champions League (van Real Madrid en Ronaldo) van zich afgeschud en lijkt op een wolk te zweven als hij voetbalt.

Bondscoach Didier Deschamps erkent dat. “Hij is erg belangrijk voor ons. Niet alleen vanwege zijn goals, maar hij laat het elftal makkelijker voetballen. Griezmann is meer dan een solist.” Portugal zal dus defensief sterk in zijn schoenen moeten staan om Griezmann een halt toe te roepen. Maar ook achter Griezmann heeft Deschamps gevaarlijke spelers staan. Dimitri Payet en Olivier Giroud zijn elk al goed voor drie goals dit toernooi.

Eerste goal finale EK 2016 van levensbelang

Frankrijk begint dus als favoriet aan de finale vanhet EK voetbal, maar een finale blijft natuurlijk iets onvoorspelbaars hebben. Beide ploegen zijn namelijk erg sterk in de tegenaanval. Dus op voorsprong komen zou een groot verschil kunnen maken, aangezien de andere ploeg dan wel moet aanvallen. Dus Cristiano Ronaldo en co zijn absoluut niet kansloos tegen Antoine Griezmann en de andere Franse Haantjes.

Wedden op Finale EK 2016