EK 2016. Over negen dagen hervat het Nederlands elftal de EK-kwalificatie met twee cruciale wedstrijden tegen Kazachstan en Tsjechië. Met nieuw bloed hoopt bondscoach Danny Blind een wonder te realiseren.

Nederland dreigt door de twee mislukte wedstrijden tegen IJsland (0-1) en Turkije (3-0) het EK 2016 in Frankrijk te missen, maar heeft nog een kleine kans om via de play-offs het EK te halen. Dan moeten de wedstrijden tegen Kazachtstan en Tsjechië gewonnen worden en moet Turkije een van de twee duels verliezen. Deze week werd bekend dat Anwar El Ghazi (Ajax) en Rick Karsdorp (Feyenoord) in de voorlopige selectie zitten. Het tweetal maakt tot dusver een uitstekende indruk bij hun club en mogen nu dus aan het echte werk ruiken. Ook hoopte Blind op Hakim Ziyech, maar de speler van FC Twente verkoos het Marokkaanse voetbalelftal boven Oranje.

Van Oostveen blijft

Mocht Nederland het EK voetbal 2016 uiteindelijk niet halen, dan zal KNVB-directeur Bert van Oostveen in ieder geval niet opstappen. Van Oostveen stelde zowel de ontslagen bondscoach Guus Hiddink als Blind aan, maar dat bracht tot dusver niet het gewenste resultaat. “Ik word dagelijks beoordeeld, door jullie van de media en intern. Mijn werk strekt zich veel verder uit dan Oranje. Uiteindelijk oordeelt de raad van commissarissen. Ik kan iedereen recht in de ogen kijken met de beslissingen die genomen zijn”, liet hij weten aan Voetbal International. “Vorige week hebben we een rvc-vergadering gehad. Daar heb ik alleen maar brede steun ervaren. Dus het is aan de buitenkant, al dan niet gemaakt, onrustiger dan aan de binnenkant.”

Limousine-rel bij Tsjechië

Niet alleen in het Oranje-kamp is het onrustig. Deze week werd bekend dat de Tsjechische bondscoach Pavel Vrba linksback David Limbersky voorlopig weert uit zijn selectie. Aanleiding hiervan is een incident in september, waarbij Limbersky zijn limousine in de prak reed en vervolgens vluchtte voor de politie. Op de speler van Viktoria Plzen wordt daarom voorlopig geen beroep meer gedaan. “Het publiek zal het wel begrijpen”, liet Vrba desgevraagd weten op een persconferentie. Tsjechië is op 13 oktober de tegenstander van Oranje in de Amsterdam ArenA. Mogelijk is dat duel cruciaal voor de manschappen van bondscoach Blind.