EK 2016 speelschema. Vandaag, dinsdag 14 juni, schotelt Euro 2016 niet drie, maar twee wedstrijden voor: Oostenrijk tegen Hongarije vanaf 18:00 uur en Portugal versus IJsland vanaf 21:00 uur.

Oostenrijk – Hongarije

Een beetje in stilte heeft Oostenrijk na Engeland de meest indrukwekkende kwalificatiereeks gedraaid. In Groep G haalde het Alpenland liefst 28 punten uit tien wedstrijden. Alleen tegen Zweden, in de eerste wedstrijd van de cyclus, werden punten gedropt (1-1). Vervolgens werden de overwinningen opgestapeld, op onder meer ook Rusland en Montenegro. Het heeft Oostenrijk naar plek tien op de FIFA-ranking gebracht, de hoogste positie in decennia.

Wed op het EK bij 888Sport

Hongarije moest als nummer drie in Groep F (achter Noord-Ierland en Roemenië) een play-off spelen tegen Noorwegen. Dat leverde twee overwinningen op, waardoor de Hongaren voor het eerst sinds 1986 weer eens present zijn op een eindronde. Het is tijd dat Mágikus Magyarok weer eens wat heldendagen verricht, anders blijft het land eeuwig mijmeren over die tweede plekken op het WK.

Beide landen hebben in het verleden weinig tot niets gepresteerd op een EK voetbal. Dit Oostenrijkse team moet echter veel hoger worden aangeslagen dan het Hongaarse. Maar dat betekent ook dat Hongarije in de rol van underdog zal kruipen, een verdedigingsblok zal neerzetten en er geen fijne pot van zal willen maken.

Portugal – IJsland

Wordt dit dan eindelijk het toernooi van Cristiano Ronaldo? Niet dat hij, sinds hij international is van Portugal, zo slecht gepresteerd heeft met zijn land. In 2004 was hij als broekie immers al finalist in eigen land (verloren van Griekenland) en daarna kwamen er nog een kwart- en halve finale. Op het WK voetbal werd Portugal in 2006 vierde, al ging het daarna bergafwaarts met de tweede ronde en groepsfase als eindstation.

Een groot contrast met IJsland, dat voor het eerst deelneemt aan een EK of WK. Zoals we in de kwalificatieduels tegen Oranje konden zien, beschikt IJsland over een hecht team, met fysiek onvermoeibare en gedisciplineerde klerenkasten. Het technisch vermogen van de ploeg is toegenomen sinds in IJsland trainingsvelden zijn aangelegd met kunstgras, zodat het hele jaar getraind kan worden.

Wedden op Euro 2016

Wedden op EK voetbal? Oostenrijk staat tegen Hongarije op @1.79, gelijkspel noteert bij bookmaker 888Sport @3.55 en een Hongaarse sensatie @5.45. Portugal is de favoriet tegen IJsland (@1.53), met gelijkspel op @4.00 en IJsland op @8.25. Maar het zal Portugal toch wat tijd kosten om de IJslanders te ontdooien. Daarom tippen we dat het bij rust nog gelijk is en dat Portugal uiteindelijk wint. Deze “draw-home” combinatie staat op @4.00.

Programma EK voetbal vandaag

dinsdag 14 juni 2016

18:00 Oostenrijk – Hongarije
21:00 Portugal – IJsland