EK 2016. Nog een voetballoze dag tot de halve finales van het EK 2016. Gareth Bale en Wales kijken uit naar het duel met Portugal, terwijl Björn Kuipers weer op zijn bank kan plaatsnemen.

EK: Wales – Portugal niet alleen Bale en Ronaldo

De bal rolt woensdag weer in Lyon voor de eerste halve finale tussen Wales en Portugal. Dat is natuurlijk de confrontatie tussen de duurste en een na duurste speler ooit en nu ploeggenoten bij Real Madrid: Gareth Bale en Cristiano Ronaldo. Maar waar de Welshman al op het veld bewees dat zijn ploeg niet om hem draait, deed hij dat ook tijdens een persconferentie.

“Het gaat niet om twee spelers, maar om twee landen. Dat moet iedereen toch weten. We kunnen goed met elkaar opschieten in Madrid en genieten als we samen in het veld staan. Ronaldo is een fantasische speler en iedereen kent zijn kwaliteiten. We zullen geconcentreerd te werk moeten gaan in de halve finale.”

Wales moet wel Aaron Ramsey en Ben Davies missen door schorsingen. Maar bondscoach Chris Coleman gaat uit van het positieve. “We kijken er naar uit om te zien waar we staan en waartoe we in staat zijn. Angst is iets dat van buitenaf bij mensen wordt aangepraat. Je besteedt meer tijd aan wat je niet wil dat er gaat gebeuren dan aan het concentreren op wat je wil dat er gebeurt. De boodschap is steeds geweest dat er niets is om bang voor te zijn.”

Duitsland zonder Sami Khedira tegen Frankrijk

Donderdag is het wereldkampioen Duitsland tegen gastland Frankrijk. Duitsland is in de breedte van de selectie erg sterk, maar heeft toch kleine klappen opgelopen tegen Italië. Zo is Mario Gomez (hamstring) voor het hele EK voetbal 2016 uitgeschakeld. En Sami Khedira (bovenbeen) is definitief niet op tijd fit voor het duel met Frankrijk, liet Joachim Löw maandag weten. Over Bastian Schweinsteiger (knie) zijn nog twijfels. Tot overmaat van ramp is Mats Hummels ook nog eens geschorst.

Geen finale EK 2016 voor Björn Kuipers

bjorn kuipers ek 2016Dat Oranje niet op het EK is, leek een voorzichtige zegen voor één Nederlander: Björn Kuipers. ’s Lands beste arbiter staat hoog aangeschreven bij de UEFA en scheidsrechters dromen natuurlijk ook van topduels. Kuipers floot dit EK drie wedstrijden: Duitsland – Polen (0-0), Kroatië – Spanje (2-1) en zondagavond nog Frankrijk – IJsland (5-2). De man uit Oldenzaal had goede hoop op de finale, maar mag van de UEFA toch naar huis. “Dit is balen. We hadden het doel om de finale te leiden en dat is helaas niet gelukt. De trots over onze prestaties op dit EK komt misschien op een later moment. Nu overheerst vooral de teleurstelling.”

UEFA en Europese politiek pakken voetbalgeweld aan

Er is ook lichtelijk goed nieuws op het gebied van geweldsbestrijding. Want dit EK voetbal werd aan het begin ontsierd door geweld tussen Russische en Engelse hooligans. De UEFA, 14 Europese landen en de Raad van Europa hebben nu een convenant getekend om het geweld op internationale toernooien tegen te gaan, vooral door betere wisseling van informatie. Opvallend is dat Rusland het ook getekend heeft. De overige landen zijn Nederland, Frankrijk, Bulgarije, Georgië, Griekenland, Litouwen, Moldavië, Monaco, Montenegro, Portugal, Zwitserland, Macedonië en Oekraïne.

Wedden op EK 2016