Na 104 interlands komt de carriere van Dirk Kuijt bij het Nederlands Elftal ten einde. De voetballer van Fenerbahçe is inmiddels 34 jaar en heeft in samenspraak met bondscoach Guus Hiddink besloten om niet meer uit te komen voor Oranje.

Tijdens het afgelopen Wereldkampioenschap Voetbal in Brazilië was Kuijt nog een gewaardeerde pion in de strategie van de voormalige bondscoach Louis van Gaal. De onvermoeibare Katwijker verscheen op diverse plekken in het elftal en werd geprezen om zijn werklust, positiviteit en discipline.

Kuijt niet meer bij selectie

Vandaag maakte Hiddink de 25-koppige selecties bekend voor de interlands van Oranje tegen Kazachstan en Ijsland. Kuijt was nog van de partij in de verloren EK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië. Ditmaal ontbreekt hij dus op de lijst.

“Het is allemaal nog heel vers”, zegt Kuijt. “Wat ik vooral zal missen? Alles. Maar het kippenvel tijdens de volksliederen misschien nog het meest. Ik heb spelen voor mijn vaderland als de allergrootste eer beschouwd en ben daar dankbaar voor.”

Dirk Kuijt 10 jaar in het Nederlands Elftal

Kuijt debuteerde in het shirt van Nederland op 3 september 2004, in een duel tegen Liechtenstein. Destijds speelde Kuijt voor Feyenoord en de toenmalige bondscoach Marco van Basten had wel interesse in de onverzettelijke en nooit klagende doelpuntenmachine. Al in zijn derde interland maakte Kuijt zijn eerste goal voor Oranje, in een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Macedonië.

Aan liefst vijf eindrondes mocht Kuijt deelnemen: het WK van 2006, 2010 en 2014 plus het EK van 2008 en 2012. Op die WK’s kwam hij vijftien keer in het veld en op de EK’s zes keer. Slechts zes spelers hebben vaker dan hem voor Oranje gespeeld.

Op clubniveau speelde Kuijt voor Utrecht, Feyenoord, Liverpool en nu nog voor het Turkse Fenerbahce, waarmee hij vorig seizoen kampioen werd. In Oranje was hij echter nooit de onbetwiste nummer negen. Hij had de pech dat Ruud van Nistelrooij, Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie de voorkeur kregen in de punt van de aanval. Zijn meeste interlands speelde Kuijt als rechtsbuiten.

Vanaf nu zal Kuijt door het leven gaan als ex-international maar levenslange Oranjefan. En misschien, heel misschien, mag hij toch ooit nog het shirt van de KNVB aantrekken: “Als de nood aan de man is en Oranje me nodig heeft, dan zal ik er vanzelfsprekend staan voor de bondscoach, mijn medespelers en de fans.”