Ajax versus Barcelona
Het gevolg is dat de kampioen van Nederland werkt met een budget van 65 miljoen euro en dat Barcelona dit seizoen van de directie 457,7 miljoen euro mag spenderen. Volgens het economische magazine Forbes heeft Barcelona een marktwaarde van 2,6 miljard euro. Daarmee is Barca niet eens de rijkste voetbalclub ter wereld. Manchester United is namelijk 3,2 miljard waard en Real Madrid spant de kroon met 3,3 miljard euro. Laatstgenoemde haalt een omzet binnen van 650 miljoen euro.
Euro Club Index
Het statistische bureau Infostrada publiceert regelmatig de ranglijst Euro Club Index (ECI). De ambitie van ECI is vaststellen welke Europese voetbalclub de beste prestaties levert. De top vijf bestaat momenteel uit Real Madrid, Barcelona, Bayern Munchen, Atletico Madrid en Manchester City. De dominantie van Spanje, Duitsland en Engeland wordt daarmee onderstreept. Ajax is de hoogst genoteerde Nederlandse club en staat 27e, nog achter het Griekse Olympiakos.
UEFA-coëfficiënten
De Europese voetbalbond UEFA houdt ook een ranglijst bij. Clubs krijgen punten voor hun prestaties in Europese competities. Vervolgens worden de punten per land bij elkaar opgeteld. Op basis van deze “country coefficients” bepaalt de UEFA hoeveel startbewijzen elke competitie krijgt voor de Europese toernooien. Spanje staat dik bovenaan, Engeland is comfortabel tweede en nummer drie Duitsland heeft vooralsnog weinig te vrezen van Italië. Nederland staat achtste en verliest al twee jaar op rij terrein ten opzichte van nummer negen Oekraïne.
Europese Competities
De wedstrijden in nationale competities worden doorgaans van vrijdag tot en met zondag gespeeld. Doordeweeks is er daardoor gelegenheid voor Europese duels. Voorheen waren er drie Europese competities: de Europa Cup I voor landskampioenen, de Europa Cup II voor bekerwinnaars en de Europa Cup III voor de subtoppers uit de nationale competities.
Rond de eeuwwisseling gingen de Europese competities op de schop. De Europa Cup II verdween, waarna bekerwinnaars hun geluk konden beproeven in de UEFA Cup. In 2009 werd een groepsfase geïntroduceerd en veranderde de naam in Europa League. De Europa Cup I kreeg al in 1992 een groepsfase, zodat deelnemers een gegarandeerd minimumaantal wedstrijden konden spelen. Tevens werd er toen de naam Champions League op geplakt. Sinds 1997 zijn ook niet-kampioenen van de nationale competities welkom.
EK en WK
Eens per twee jaar vindt er in de zomer een groot landentoernooi plaats. In 2012 werd het Europees kampioenschap voetbal georganiseerd in Polen en Oekraïne, in 2014 is Brazilië de gastheer voor het Wereldkampioenschap. Fans van rivaliserende voetbalclubs kunnen tijdens zo`n eindronde de strijdbijl begraven, zich verenigen en samen hun land supporten.
Het WK voetbal is het grootste sportevenement ter wereld. Zelfs de Olympische Spelen of de Amerikaanse Super Bowl staan in de schaduw van de strijd om de gouden trofee. De finale in 2010, tussen Spanje en Nederland, werd bekeken door circa 700 miljoen mensen.
[kkstarratings]