Champions League. Eigenlijk vallen ze altijd tegen, de eerste van de twee Champions League wedstrijden die ploegen in de achtste finale van het toernooi tegen elkaar spelen. Aftasten, balletjes breed achterin en vooral het zeker voor het onzekere nemen. Pas in de returnwedstrijd wordt er echt gespeeld om een plekje bij de laatste acht en dat moment is weer aangebroken. Vanavond neemt Real Madrid het op tegen Schalke 04 en speelt FC Porto een thuiswedstrijd tegen FC Basel.

Madrid soeverijn in Duitsland

Ondanks dat de eerste wedstrijd vaak weinig spektakel oplevert (een uitzondering daargelaten), betekent dit niet altijd dat de tweede wedstrijd per definitie een spannende wordt. Real Madrid speelde in Duitsland op bezoek bij Schalke 04 namelijk geen fantastische wedstrijd maar wist dankzij doelpunten van Cristiano Ronaldo en linksback Marcelo de uitwedstrijd al met 0-2 te winnen. Vanavond kan de ploeg van Ancelotti zich dus beperken tot het uitspelen van de wedstrijd. Toch is niet alles koek en ei in Madrid. In de Primera Division wil het niet echt vlotten en afgelopen weekend verloor het van Athletic de Bilbao waardoor FC Barcelona de koppositie overnam. Schalke deed het beter dit weekend, zij wonnen met 3-1 van Hoffenheim.

Lastige opgave voor FC Basel

De andere wedstrijd van vanavond belooft een leukere te worden. Die gaat namelijk tussen Basel en Porto en eindigde de vorige keer in een 1-1 gelijkspel. FC Basel, dat uitkomt in de zwakke Zwitserse hoogste divisie, is de laatste tien jaar eigenlijk niet meer uit de Champions League weg te denken. Jaar op jaar verrassen ze vriend en vijand met goede overwinningen en mooie Champions League-avonturen. Ook dit jaar werd er in een rechtstreeks duel met Liverpool om kwalificatie voor de achtste finales niet voor de Engelse ploeg ondergedaan en ook in de eerste wedstrijd tegen Porto liet het zich van zijn beste kant zien door een knap gelijkspel te behalen, al was Porto verreweg de betere van de twee. Dat het vanavond dan ook een lastige opgave gaat worden voor Basel om door te stoten naar de kwartfinales blijkt wel uit de statistieken. Porto verloor dit seizoen van alle thuiswedstrijden pas twee keer.

De Champions League wedstrijden Real Madrid – Schalke 04 en FC Porto – FC Basel beginnen om 20.45 uur.