Anderlecht – Galatasaray. De lelijke eendjes van Groep D treffen elkaar vanavond in Brussel. RSC Anderlecht en Galatasaray kunnen een verder vervolg in de Champions League op hun buik schrijven, maar overwinteren in de Europa League is voor beide ploegen nog altijd haalbaar.

In een poule met Arsenal en Borussia Dortmund is het geen schande dat Anderlecht en Galatasaray uiteindelijk hun meerdere moeten erkennen. Toch zal met name Galatasaray meer van het miljoenenbal hebben verwacht. De ploeg van onder meer Wesley Sneijder verzamelde uit de eerste vijf wedstrijden slechts één punt (1-1 tegen Anderlecht) en ging op bezoek bij Arsenal én Dortmund genadeloos onderuit. Beide keren werd het 4-1. Ook het thuisduel tegen Dortmund leverde een grote nederlaag op (0-4).

Wonderbaarlijke ontsnapping Anderlecht

De druk op coach Cesare Prandelli neemt dan ook ook al toe en dat terwijl de Italiaanse coach pas sinds afgelopen zomer in dienst is van de Turkse topclub. Een overwinning in Brussel kan Prandelli wat lucht verschaffen, maar ook Anderlecht kan een driepunter goed gebruiken. De Belgische topclub kan vertrouwen putten uit het laatste Champions League-duel die zij speelde. Op bezoek bij Arsenal leek de ploeg van trainer Besnik Hasi een kansloze wedstrijd te spelen. Na een uur keek Anderlecht tegen een achterstand van 3-0 aan, maar op wonderbaarlijke wijze werd er alsnog een punt gepakt in het Emirates Stadium (3-3).

Een overwinning op Galatasaray is dan ook genoeg voor Anderlecht om zich al te verzekeren van overwintering in Europa, iets wat de laatste seizoenen telkens mislukte. Vorig seizoen strandden de Belgen in een groep met Paris Saint-Germain, Benfica en Olympiakos. De ploeg, die destijds onder leiding stond van de huidige AZ-trainer John van den Brom, eindigde uiteindelijk als vierde. Een zege op de Turken zorgt er ook voor dat de laatste groepswedstrijd uit bij Borussia Dortmund er niet meer te doet. De wedstrijd tussen Anderlecht en Galatasaray begint vanavond om 20:45 uur.

Programma Champions League (20:45):

Zenit Sint-Petersburg – Benfica
Atlético Madrid – Olympiakos Piraeus
Malmö FF – Juventus
Ludogorets – Liverpool
FC Basel – Real Madrid
RSC Anderlecht – Galatasaray
Arsenal – Borussia Dortmund